Nickerie.Net, maandag 15 april 2013


Vier topchefs uit Nederland koken bij Souposo

Paramaribo - Vier Nederlandse topkoks zullen hun kookkunsten tonen bij Souposo woensdag. Ramon Beuk, Pim Haaksman, Julius Jaspers en Gijs Numan zijn reeds gearriveerd voor hun field trip naar Suriname. Samen met eigenaar Nikita Tjon Affo, goede vriend van Ramon Beuk, organiseren ze een cook out waar alle chefs een gerecht zullen maken waarbij ze geļnspireerd door de producten van Suriname hun interpretatie daarvan willen laten zien.

Stuk voor stuk hebben deze heren hun sporen ruimschoots verdiend. Met acht titels op zijn naam schrijft Julius Jaspers kookboeken. Tevens is hij bekend van het populaire Nederlandse televisieprogramma 'Topchef' en zijn recentelijke optreden in het programma "Wie is de reisleider?" waar hij de wereld voor over reisde.

92ca31d84ff4fd4a23731991d0f4f213.jpgInspiratie opdoen

Gijs Numan zwaait als eigenaar de scepter bij restaurant Elkaar in Amsterdam. Lovende kritieken zijn hem toebedeeld evenals een vermelding in de Michelingids. In Amersfoort runt eigenaar Pim Haaksman kookstudio Smulweb Kookcollege en hij is mede-eigenaar van Smulweb, Nederlands grootste receptensite. Voor zijn themaworkshop 'Surinaams koken' leek het hem een goed idee zelf hier naar toe te komen om Suriname te kunnen proeven en beleven.

Ramon Beuk, geboren Surinamer, is geen onbekende hier. Hij heeft hij al veel televisieproducties gemaakt waarvan ook een aantal hier in Suriname. Het tweede deel van zijn 'Terug naar mijn Roti' is binnenkort op de Nederlandse televisie te zien. Daar laat hij wederom het publiek meegenieten van de schoonheden van Suriname. Het mooiste land ter wereld, vindt Beuk.

Toekomstplannen

"Het is spannend om gerechten te ontdekken en smaken te leren kennen die anders zijn dan de onze", zegt Jaspers. "Maar ook is het een uitdaging om met diezelfde producten iets te gaan maken waar je zelf je creativiteit en kennis als chef in kwijt kunt", vult Beuk aan.

Het echte Suriname willen ze zien. Eten doen ze bij bekenden van Ramon en in restaurants. Zondag stond de Chinese markt op het lijstje en uiteraard staat een bezoek aan de Centrale markt op het programma. Unaniem zijn ze het er over eens, dit zal niet hun laatste bezoek aan Suriname zijn.

Toekomstplannen zijn er ook en een aantal krijgen al vaste vorm. Zoals de plannen een koksopleiding te starten in Paramaribo. Wat hen opvalt is de gastvrijheid, de vriendelijkheid, ontspannenheid en authenticiteit. En die gastvrijheid willen ze terug geven.

Op woensdag 17 april om 18.00 is het publiek welkom bij Souposo aan de Van Roseveltkade 36. Voor SRD 20 kan van de diverse creaties worden geproefd.

 

 
Bron(nen) / Copyright:

Nickerie.Net /NSS

15-04-2013

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2013. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics