Nickerie.Net, dinsdag 23 april 2013


Betrokkenen 'back track' uiten zich over verhuizing South Drain

Nickerie - Houders van boten, taxi's, kruiers en andere ondernemers die betrokken zijn bij de back track route in Nickerie, hebben maandagavond hun gevoelens kunnen uiten over het verplaatsen van de activiteiten naar South Drain. De regering heeft besloten dat op termijn alleen gebruik gemaakt kan worden van de officiŽle grensposten. De 'back track route' zal uiteindelijk moeten verdwijnen. De kleine boten zullen net als de Canawaima de verbinding tussen Suriname en Guyana via South Drain onderhouden.

1104341097f7a3813306c019acd06870.jpgBetrokkenen bij de 'back track route' in Nickerie tijdens een vergadering maandagavond over het verplaatsen van de activiteiten naar South Drain.

De vergadering met de direct betrokken 'kleine ondernemers' is gehouden op het commissariaat in Nieuw Nickerie. De mensen kregen uitleg van districtscommissaris Wedperkash Joeloemsingh en overste Melvin Linscheer, directeur Nationale Veiligheid van het kabinet van de president. "Wij begrijpen de zorgpunten van de mensen en wij zullen samen naar oplossingen zoeken. Maar de officiŽle 'port of entree' is op South Drain waar alle overheidsinstituten aanwezig zijn", benadrukte Linscheer na afloop van de bijeenkomst tegenover journalisten. Er mogen ook geen arbeidsplaatsen verloren gaan door de verhuizing.

Speciale band wordt erkend

Linscheer antwoordde op vragen, de speciale band die er is tussen de bevolking van Berbice/Springlands en Nickerie te onderkennen. Mensen komen werken of bezoeken familie en gaan weer weg. Het zal mogelijk zijn dat ze met hun identiteitskaart Nickerie kunnen binnenkomen. "Maar ze kunnen zonder paspoort niet naar Paramaribo. Wij willen dat alles legaal gebeurd en daarom moet de oversteek gedaan worden vanuit South Drain", legde Linscheer uit. Het is niet de bedoeling om 'back track' te legaliseren, want dan moeten alle overheidsfaciliteiten daar ook aanwezig zijn. Er dient eveneens een aanmeersteiger te komen.

Het gaat om de veiligheid van passagiers en controle van goederen die het land binnenkomen. Ook de smokkel wordt op deze manier aangepakt. De Guyanese overheid heeft het ook graag dat de mensen die uit Suriname komen, vanuit South Drain vertrekken en zich aanmelden bij de grenspost aan de Moleson Creek. Hoe lang het zal duren voordat de 'back track' verdwijnt, is nog niet bepaald. Eerst moeten alle afspraken rond zijn. De mensen moeten een eind verder rijden, maar het varen naar de overkant is korter. Linscheer denkt niet dat de boothouders geen mensen meer zullen krijgen als ze van South Drain uit de oversteek doen. 'Wie snel aan de overkant wil zijn, pakt een bootje. We hebben ook de brug over de Surinamerivier, maar veel mensen stappen nog steeds in een boot", stelde Linscheer.

 

 
Bron(nen) / Copyright:

Nickerie.Net /NSS

23-04-2013

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2013. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics