Nickerie.Net, vrijdag 26 april 2013


Meeste zelfmoordgevallen niet in Nickerie, maar precentage blijft relatief hoog

PARAMARIBO - Nickerie is niet het district met de meeste zelfmoordgevallen. Als cijfermateriaal van 2010 met van 2011 wordt vergeleken, is zelfs een lichte daling van deze gevallen in Nickerie te merken. Percentueel blijf Nickerie hoog scoren, als men bekijkt naar het aantal inwoners per betreffende district. De districten Paramaribo en Wanica met respectievelijk 38 om 34 hebben het hoogste aantal, vertelt Widya Punwasi, voorzitter van Stichting Swarnapath. Volgens Puriwasi staat het rijstdistrict op de derde plaats met 18. Wel blijkt uit de statistieken van 2011 dat meer hindostanen zelfmoord plegen. De voorzitter, die al jaren de ernst van dit probleem aanhaalt, wil voorlopig geen harde uitspraak doen waarom vooral hindostanen zelfmoord plegen.

Een wetenschappelijk onderzoek zou de ware toedracht van dit probleem moeten uitwijzen. De etnische groep in onze samenleving met het minste aantal gevallen van zelfdoding, zijn de Chinezen met slechts een geval in 2011. Daarnaast zijn de meeste slachtoffers rond 35 jaar, terwijl ook het aantal zelfdodingen onder schoolgaanden relatief hoog is.

Punwasi stelt dat ruim 60 procent van alle suļcidegevallen man is. De cijfers presenteerde ze bij een inleiding met als thema 'Suicide in Suriname', georganiseerd door de Amerikaanse ambassade. Op deze avond zaten onder andere ook assistent-psychiater Henry Cheung, mental health specialist Herman Jintie en Rishmie Bihariesingh van de Stichting U-Care aan.

De voorzitter die zich bezighoudt met de zelfmoordproblematiek, zegt dat uit gegevens van het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg blijkt dat in 2012, 132 suļcidegevallen zijn genoteerd. In datzelfde jaar ondernamen 655 personen een poging om zich van het leven te beroven. Extra aandacht vraagt zij voor degenen die pogen zelfmoord te plegen, omdat ze gerekend kunnen worden tot een risicogroep.

Herhaling van de poging is volgens Punwasi niet uitgesloten. Ze raadt daarom aan dat deze mensen begeleid worden totdat ze weer stabiel zijn. De voorzitter geeft ook aan dat er tot op heden geen nationaal beleid is om zelfmoord tegen te gaan. In het verlengde hiervan en gezien de ernst van het problem, wordt er een zelfmoord-preventie-symposium gehouden.

Dit wordt in de derde week van mei georganiseerd door het Institure for Graduate Studies and Research van de Anton de Kom Universiteit van Suriname en de Internationale Associatie voor de Preventie van Suļcide. De bedoeling is om op dit symposium te komen tot het formuleren van nationaal beleid.

 

 
Bron(nen) / Copyright:

Nickerie.Net /No Spang

26-04-2013

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2013. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics