Nickerie.Net, woensdag 05 juni 2013


DNA voorzitter Geerlings-Simons frustreert brede parlementaire discussie

De regering is bijzonder gelukkig met Jennifer Geerlings-Simons als voorzitter van DNA. Dat zegt NPS-parlementariër Ruth Wijdenbosch in gesprek met Dagblad Suriname. Ze zegt dat het concept van een tot twee minuten spreektijd geven aan de oppositie de regering elke keer net op tijd redt van een vragenreeks, waarop ze geen antwoord wenst te geven. ‘De regering is bijzonder gelukkig met haar als voorzitter vanwege de wijze waarop ze leiding geeft aan DNA. De regering kan dan opgelucht ademhalen, omdat ze dan ‘safe by the bell’ zijn’, aldus Wijdenbosch spottend naar aanleiding van de vele vragen die de oppositie stelt in DNA en waarbij de gelegenheid niet wordt gegeven via de leiding van DNA om de regering te laten antwoorden.

In een eerder interview zei ondervoorzitter van de PL Ronny Tamsiran dat de wijze waarop Geerlings-Simons nu leiding geeft aan DNA, ook tijdens Nieuw-Front het geval was. Hij zei dat ook tijdens de regering Venetiaan-Sardjoe oppositieleden maar twee minuten de gelegenheid kregen om hun zegje te doen. ‘Het is niet waar dat Geerlings-Simons de oppositie beknot. Ik vind dat ze een ieder de ruimte geeft om te praten’, aldus de woorden van Tamsiran. Wijdenbosch zegt dat Tamsiran duidelijk sliep tijdens de DNA-vergaderingen onder de vorige regering. ‘Ik kan me duidelijk herinneren dat ik de toenmalige DNA-voorzitter, Paul Somohardjo, vroeg om mij de gelegenheid te geven om mijn betoog af te ronden zonder dat ik interrupties kreeg, die meer op speeches leken dan op interrupties. Toen zei Somohardjo dat hij de interrupties interessant vond en dus liet hij de interrupties toe’, aldus Wijdenbosch.

De NPS-parlementariër zegt verder dat de voorzitter het sporadisch verschijnen van de president in DNA toelaat, wat al aangeeft tot hoe ver de voorzitter kan gaan. Ze vindt dat alle parlementariërs de gelegenheid moet worden gegeven om te zeggen wat ze willen, zodat de discussies zo breed mogelijk worden gevoerd voor een betere output. Wijdenbosch zegt dat volgens het ordereglement de DNA-voorzitter niet mag meedoen met discussies. Zij is alleen bevoegd om het woord te geven aan DNA-leden en alleen opmerkingen mag maken als iemand zich niet houdt aan de agenda en als er maatregelen moeten worden getroffen. ‘Dat is het enige wat de DNA-voorzitter moet doen. Ze mag absoluut niet meedoen met de discussies’, aldus Wijdenbosch.

Een ander oppositielid dat fel is tegen de manier hoe er leiding wordt gegeven in DNA is de voorzitter van DA’91, Winston Jessurun. In een eerder interview zei Jessurun ook dat de DNA-voorzitter de regering en het staatshoofd in bescherming neemt als de oppositie vragen wilt stellen over vraagstukken, die meer duidelijkheid behoeven. De DA’91-voorzitter zei ook dat de president alleen in DNA verschijnt wanneer de spreektijd van de oppositie al op. ‘Dat kunt u zelf allemaal nagaan. De president komt alleen wanneer wij geen spreektijd meer hebben, houdt zijn monoloog en gaat weer weg’, aldus Jessurun.

Seshma Bissesar

 
Bron(nen) / Copyright:

Nickerie.Net/DBS

04-06-2013

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2013. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics