Nickerie.Net, woensdag 05 juni 2013


Eenheid centraal bij 140 jaar Hindustaanse immigratie

Paramaribo - Nickerie, Muziekinstrumenten en gebruiksvoorwerpen die de Hindustaanse contractarbeiders met zich hebben meegenomen. Deze spullen werden tentoongesteld in Nickerie. Landelijk wordt er veel aandacht besteed aan de natievorming tijdens de herdenking van 140 jaar Hindustaanse immigratie. Op diverse scholen werd een extra tintje gegeven aan deze ‘bigi yari’. In Nickerie en Saramacca wordt een uitgebreid programma afgewerkt. In Paramaribo bereiken de activiteiten een climax bij de aankomst van de immigratie praalwagenoptocht om 16.00 uur bij het Onafhankelijkheidsplein, waarna de symbolische ontvangst van de immigranten uit de Surinamerivier volgt. Er zal een eerbetoon worden gehouden aan ‘Bábá Mái & Mámá Sránán.

a6c0491c72b8ed6ef14b58896a33b71c.jpgIn Saramacca opende districtscommissaris Aroenkoemar Ramdhani dinsdag een landbouwtentoonstelling. Diverse bedrijven doen hieraan mee. Combines, tractoren, rugspuiten en andere landbouwgereedschappen worden er tentoongesteld. Diverse dieren en ook oude voorwerpen, die de Hindustaanse immigranten met zich hadden meegenomen, zijn uitgestald. De tentoonstelling is woensdag de hele dag te zien.

Ramdhani zegt aan Starnieuws dat een landbouwtentoonstelling hoort bij de herdenking. “Onze voorouders hebben zich na hun contractperiode in ons district gevestigd en deden aan landbouw. Dit was ook hun enige inkomstenbron. Intussen is Saramacca uitgegroeid tot een belangrijk landbouwdistrict van Suriname.” Diverse activiteiten zullen er vandaag worden gehouden in het district.

Nickerie bruist

Gautam Dwarka, voorzitter van de Commissie Herdenking 140 jaar Hindustaanse Immigratie Nickerie, is bijzonder tevreden over de participatie van vooral de scholen aan de activiteiten die tot nu toe zijn gehouden. De tentoonstelling maandag en dinsdag werd door maar liefst 4000 personen bezocht. Er is een programma van negen dagen in Nickerie. Niet alleen Hindustanen, maar ook Inheemsen, Javanen, Chinezen, Marrons en Afro-Surinamers hebben deelgenomen aan de tentoonstelling.

Woensdagochtend beginnen de activiteiten met een zangvogelwedstrijd. Daarna wordt er een eenheidsloop gehouden waaraan ook diverse bevolkingsgroepen meedoen. Er zullen kransen gelegd worden bij verschillende monumenten, gevolgd door huldiging van 40 nazaten van de immigranten.

Natievormingsdans

Ashwin Adhin, voorzitter van de Culturele Unie Suriname, zegt aan Starnieuws dat de eenheidsgedachte goed tot uiting komt bij diverse activiteiten. Om 20.30 uur wordt op het Onafhankelijkheidsplein de culturele natievormingsdans gehouden. Ook de cultural-percussion is een bijzondere activiteit. Met muziekinstrumenten die gebruikt worden door verschillende bevolkingsgroepen, zullen de overeenkomsten tot uiting worden gebracht.

De cultuur van diverse bevolkingsgroepen levert een belangrijke bijdrage volgens Adhin om tot elkaar te groeien. Daarom juicht hij het toe dat er een nationale commissie in het leven is geroepen ter herdenking van 140 jaar Hindustaanse immigratie, 150 jaar afschaffing van de slavernij en 160 jaar Chinese vestiging in Suriname. Op het Onafhankelijkheidsplein wordt er ook een immigratie expositie gehouden, waarbij het publiek kan zien hoe de levensomstandigheden waren van de Hindustaanse contractarbeiders. Behalve toespraken, is er ook een toneel-drama Shri Rám Des. Na de vuurwerkshow om 22.00 uur, is er een programma met optredens van diverse muziekformaties.

 
Bron(nen) / Copyright:

Nickerie.Net/NSS

05-06-2013

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2013. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics