Nickerie.Net, donderdag 20 juni 2013


Permanente arts voor West-Suriname

Nickerie -  Het gebied in en rond Washabo en Apoera in West -Suriname krijgt vanaf donderdag na lange tijd weer een medicus die er permanent zal verblijven. De arts zal beschikbaar zijn voor de poliklinieken van de Medische Zending Primary Health Care Suriname (MZ) in beide dorpen, en leiding geven aan het team van gezondheidsassistenten (GZA’s) dat tot nog toe zorgde voor de gezondheidszorg in die gemeenschap.

De directeur van de MZ, Edward van Eer, zegt dat het Primary Health Care model, met de vestiging van de arts, nu beter uitgevoerd zal kunnen worden in het gebied. Volgens dit model is de volle ondersteuning van de lokale gemeenschap noodzakelijk om zowel het genezen, maar meer nog het voorkomen van ziekten effectief ter hand te nemen.

Verbeteren gezondheidszorg Van Eer kondigt nog meer vernieuwingen aan. Er zijn plannen voor het uitbreiden en moderniseren van het bestaande gezondheidscentrum te Apoera. Op dit moment worden er de nodige faciliteiten geïnstalleerd om de zogenaamde Tele-health mogelijk te maken. Echografie bij zwangeren wordt al enige tijd uitgevoerd.

Het lange wachten op een arts die maandelijks het gebied aandeed, zal nu tot het verleden gaan behoren. Het was zo dat zieken zich eerst moesten aanmelden bij de GZA’s die de wachtlijst voor aanmelding bij de dokter bijhielden. Zij houden zich binnen het Primary Health Care model voornamelijk bezig met het geven van gezondheidsvoorlichting en het stimuleren van gedragsverandering voor een betere gezondheid, zegt de voorlichting van MZ.

De MZ had al in januari beloofd dat er een permanente arts zou komen. Het uitblijven van de vestiging van de medicus komt onder andere door het huisvestingsprobleem. De stichting is nu bezig met het afbouwen van een eigen dokterswoning te Apoera. De woning moet dan nog van elektriciteit worden voorzien. Van Eer hoopt dat de aansluiting op het elektriciteitsnet niet lang op zich zal laten wachten. De nieuwe arts verblijft voorlopig in een woning die via de kapiteins van Washabo, Apoera en Section en met de medewerking van het Ministerie van Onderwijs en Volksontwikkeling ter beschikking is gesteld.

 

 
Bron(nen) / Copyright:

Nickerie.Net/NSS

19-06-2013

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2013. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics