Nickerie.Net, donderdag 20 juni 2013


Directrice moet knip-actie bij de onderwijsinspectie nuanceren

Nickerie - Directeur Livia Pelswijk van de Sitalsingh muloschool uit Nieuw Nickerie moet zich donderdagmorgen aanmelden bij onderwijsinspecteur Rita Chotoe-Sanchit. Starnieuws verneemt van ooggetuigen dat het haar van meer dan dertig jongens is geknipt door een kapper. De directeur is in alle klassen geweest woensdag en jongens met lang haar eruit gepikt.

9de8626cdc276f0733e2003bff78bf2c.jpgDirecteur Livia Pelswijk van de Sitalsingh muloschool. (Foto: Facebook-pagina Pelswijk). Rechts, een trendy kapsel met playboy logo (bron: www.magichairz.com, Den Haag)

De kinderen moeten ook nog elk SRD 7.50 betalen. Pelswijk heeft het geld voor de kapper voorgeschoten. Enkele leerlingen smeekten de directeur dat ze naar hun eigen kapper wilden gaan, want ze knippen hun haar op een bepaalde manier. Maar de smeekbeden hebben niet geholpen. De kapper is iets na 8 uur begonnen en is doorgegaan tot het laatste lesuur. Inspecteur Chotoe zegt aan Starnieuws dat zij uitleg wil hebben op grond waarvan het haar van de jongens op school is geknipt. De inspecteur kreeg te horen van de directeur dat het om een paar leerlingen ging, tussen de negen en elf. Chotoe keurt de handeling van de schoolleider af en heeft terstond directeur Grace Malm-Lackin van Onderwijs op de hoogte gesteld.

Protest ouders en leerlingen Pelswijk moet met het schoolreglement naar de inspecteur gaan om verantwoording af te leggen. De directeur heeft de leerlingen en ouders gezegd dat in het schoolreglement staat dat het haar van de scholieren netjes moet zijn. De ouders hebben het reglement getekend. Pelswijk heeft de jongens diverse keren gezegd dat hun haar te lang is. Ook de ouders zijn verwittigd. Toen het gewenste resultaat uitbleef, is de directeur overgegaan tot actie.

Ouders en leerlingen hebben geprotesteerd tegen deze stap van de directeur. Terwijl de kapper bezig was, sloeg een leerling via de sms alarm. Inspecteur Chotoe werd ingeschakeld. Chotoe zegt begrip te hebben voor ouders en leerlingen die hebben geprotesteerd. Ook zij heeft klachten hierover gekregen. De directeur is onbevoegd om tot deze daad over te gaan. Chotoe wil zien waar in het schoolreglement staat dat als het haar niet netjes zou zijn, de leiding over kan gaan tot deze stap. Zij hoopt dat het schooljaar, met het oog op de examens en repetities, rustig wordt afgesloten.

Er is duidelijk sprake van een generatiekloof tussen het onderwijzend personeel en de leerlingen. Het traditionele gezag van het onderwijzend personeel is continu aan het afbrokkelen als gevolg van nieuwe maatschappelijke verhoudingen, waarbij ouders steeds liberaler worden voor hun kinderen. Het gevolg hiervan is dat kinderen steeds meer de uiterste grenzen opzoeken tussen het toelaatbare en het ontoelaatbare. Eerder werden de ouders van een leerling door de leidinggevende van de zelfde muloschool opgeroepen vanwege het feit dat hun 13 jarige zoon achter zijn hoofd een playboy-logo had laten zetten. De ouders hadden in de eerste dit niet eens opgemerkt. Veel andere scholen in Suriname, waaronder ook middelbare scholen hebben beperkingen opgenomen in hun reglementen ten aanzien van bepaalde exentrieke vormen van haarmode. Ook het dragen van de zogenaamde 'hangbroeken' zijn verboden. Lang haar of juist geschoren hoofden met bepaalde designs zijn op veel scholen in Suriname verboden.

Immiddels is er een velle discussie ontstaan onder de ouders over haarmode. De directrice heeft haar eigen haar een rood-bordeaux kleur gegeven. Daartegen zijn er blijkbaar geen regels. De haren kort houden kost geld, omdat men dan veel frequenter naar de kapper moet. Hoe storend kan lang haar zijn voor het onderwijs en leerprestatie. Als hygiene een factor zou zijn, dan zou dat ook van toepassing moeten zijn voor meisjes.

 
Bron(nen) / Copyright:

Nickerie.Net/NSS/Fos Network

20-06-2013

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright 2013. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics