Nickerie.Net, maandag 24 juni 2013


de23dc143d8a6e40c94bfbdcc8b09c2d.jpg

1955 - 2013

Carmelita Fereira heengegaan

23 Jun 2013

Paramaribo / Nickerie - Carmelita Fereira heeft vanmiddag de strijd moeten opgeven. Zij heeft in het ziekenhuis in Paramaribo haar laatste adem uitgeblazen. Zij is 58 jaar geworden.

Zoon Erning Young zegt aan Starnieuws dat zijn moeder een heel sterke vrouw was en bij velen bijzonder geliefd. Zij heeft haar strijd moedig gedragen. Fereira werd twee weken terug opgenomen in het ziekenhuis.

Fereira had in eerste instantie de strijd tegen borstkanker overwonnen. Zij zette zich in om vrouwen te motiveren om regelmatig een onderzoek te laten doen naar borstkanker. Fereira was op verschillende gebieden actief en was jarenlang schoolleider.

Fereira is twee keer gekozen tot lid van het parlement.

Ze vertegenwoordigde het district Nickerie en was tot haar dood ondervoorzitter van de afdeling Nickerie van de Nationale Partij Suriname, NPS. Zij liet zich tijdens haar periode in het parlement kennen als een kritische politica. Vooral toenmalig minister Michael Jong Tjien Fa van Ruimtelijke Ordening Grond & Bosbeheer kon in haar ogen niets goeds doen. De vele schandalen waar het regerende Nieuw Front werden vooral deze minister aangerekend.

Haar kritiek bracht Carmelita Fereira regelmatig in aanvaring met Paul Somohardjo, leider van Pertjaja Luhur. Bij de laatste verkiezingen werd zij niet meer gekozen. Ongeveer een half jaar na het aantreden van Desi Bouterse als president zei ze dat diens regering haar volledige termijn moest kunnen uitzitten. De kiezer zou dan de gelegenheid krijgen in te zien waar die voor gekozen had. “Ik vraag me af hoe mensen rondkomen, want alles is duurder geworden in de winkels”, zei Fereira toen al.


NPS voorzitter Gregory Rusland: ‘We verliezen met Ferreira een toegewijd partijgenoot’

23/06/2013 (waterkant.net)

PARAMARIBO - “Ze heeft zich tot op het laatste moment ingezet voor de partij. We verliezen een toegewijd partijgenoot.” Zo reageert voorzitter Gregory Rusland van de Nationale Partij Suriname (NPS) op het heengaan van partijgenoot Carmelita Ferreira (58). Zij verloor zondagmiddag de strijd tegen kanker.

Het nieuws wordt ook bevestigd door ondervoorzitter Ruth Wijdenbosch. Rusland, die op dit moment in Nederland vertoeft, werd door een partijgenoot met het verdrietige bericht geconfronteerd. Hij had recentelijk nog contact met Ferreira: "Drie dagen terug hadden we sms-contact en kort voor mijn vertrek bezocht ik haar in het ziekenhuis."

Volgens Rusland verliest de partij met het heengaan van Ferreira een goede vriend. "Iemand die het hart op de juiste plaats had voor de partij en een motivator", memoreert hij.

Ferreira was jarenlang lid van de NPS en was ook schoolleider van de Openbare School Paradise in Nickerie.


Dagblad Suriname

Oud-DNA-lid Carmelita Ferreira uit Nickerie heeft gisteren het tijdelijke met het eeuwige verwisseld in het Diakonessenhuis. De NPS’er lag al ruim twee weken in het ziekenhuis. Ferreira leed aan borstkanker. Op 11 maart 2013 vierde ze nog haar 58ste jaardag. ‘Ik heb me meteen berust in de wil van God. Mijn dochter leed te veel pijn. Het is als moeder heel hard om te zien hoe je kind lijdt’, zegt Yvonne Ferreira, de 76-jarige moeder van de voormalige volksvertegenwoordiger. Ferreira was volksvertenwoordiger tijdens de regeringen Venetiaan 2000-2005 en 2005-2010.

Moeder Yvonne vertelt aan Dagblad Suriname dat ze op bezoek was bij een familielid om te praten over de situatie van haar dochter in het ziekenhuis. ‘Ik vertelde nog tijdens het bezoek dat ze niet verrast moesten zijn als ze het droevig nieuws zouden horen. Prompt kreeg ik een telefoon dat mijn dochter er niet was’, vertelt ze. Ze vertelt dat Carmelita ongeveer twee weken geleden werd opgenomen in het Diakonessenhuis. ‘Afgelopen maandag belde ze me en zei ‘ma, ik wil je zien’, vertelt de moeder. ‘De volgende dag was ik bij haar. Ze zei aan mij om op Erny te letten, haar jongste zoon van 19 jaar, die op het Natin zit. Laat hij zijn school afmaken’, zei mijn dochter tegen me. Carmelita Ferreira heeft verder nog twee kinderen.

De oud-NPS-parlementariër leed al een tijd aan borstkanker. ‘Ze werd jaren geleden geopereerd en werd weer de oude. De ziekte leek genezen te zijn. Op gegeven moment begon ze echter achteruit te gaan. De ene na de andere chemo werd haar toegediend. Echter hielp niets meer’, vertelt de moeder. ‘Ik moet nu mijn derde kind begraven’, zegt moeder Yvonne tot slot.

Jaswant Gajadien


 

Team Nickerie.Net condoleert alle nabestaanden.

 
Bron(nen) / Copyright:

Nickerie.Net/NSS/ DBS / Waterkant

24-06-2013

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2013. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics