Nickerie.Net, donderdag 11 juli 2013


Vier redenen waarom de goudprijs nog verder daalt

AMSTERDAM - Goud is dit jaar al met zo'n 25% minder waard geworden, maar volgens vermogensbeheerder BlackRock is de bodem nog niet bereikt. Russ Koesterich, hoofd investeringsstrategie bij de vermogensbeheerder, zet vier redenen op een rij waarom hij denkt dat de goudprijs nog verder zal dalen.

Stijgende rente

De reŽle rente in de VS (nominale rente min inflatie) stijgt voor het eerst in jaren. Die reŽle rente is het bedrag dat het kost om goud in bezit te hebben in plaats van geld: op goud krijgt een belegger namelijk geen rente.

Sterke dollar

Afgelopen tijd steeg de koers van de dollar weer. Maandag klom de dollarindex DXY, de dollar afgezet tegen een mandje met de vier belangrijkste andere valuta, naar het hoogste punt sinds juli 2010. Volgens Koesterich zal de dollar nog sterker worden, als de Fed in de herfst zijn stimuleringsmaatregelen afbouwt. Het positieve sentiment is weg

Waar de gouden bomen de afgelopen jaren soms tot in de hemel laten groeien en het edelmetaal overal werd aangeprezen, is het sentiment duidelijk gekeerd. Goud won mede door de vrees voor snel oplopende inflatie in de VS. Die vrees kwam niet uit en de inflatie lijkt ook de komende jaren stabiel te blijven. En dat is slecht voor goud.

De vraag neemt af

India de grootste consument van goud.

Deels vanwege culturele redenen, schrijft Koesterich, maar ook als bescherming tegen inflatie. Verschillende indicatoren wijzen er echter op dat de Indiase inflatie op lange termijn niet zal oplopen. Ondertussen verkleinen centrale banken wereldwijd hun goudvoorraad en BlackRock ziet die trend niet snel veranderen.

Koesterich plaatst de kanttekening dat goud weer aan populariteit kan winnen als bijvoorbeeld de angst voor hoge inflatie in de VS weer opleeft of de kans op het uiteenvallen van de euro toeneemt. Maar zolang deze scenario's uitblijven, verwacht hij dat de goudprijs blijft dalen.

 

 
Bron(nen) / Copyright:

Nickerie.Net/Telegraaf

11-07-2013

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2013. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics