Nickerie.Net, vrijdag 26 juli 2013


Metakaolien maakt beton extra sterk

PARAMARIBO - “Metakaolien maakt het beton extra sterk en is vochtbestendiger, waardoor het beton een langere levensduur krijgt”, zo verwoordde de directeur van Moengo Minerals (MM), Miguel Eersel, zijn visie op de materie. Beton wordt normaliter eerder aangetast door het vochtige, tropische, klimaat van Suriname, maar beton met metakaolien erin blijft langer intact. Volgens Eersel hebben geologen met een internationale reputatie vastgesteld dat het kaolien uit Moengo van topkwaliteit is. De grondstof kent allerhande toepassingen, van verfpigmenten tot papierpigmenten en de keramiekindustrie.

In Brazilië, Frankrijk, de Verenigde Staten en Groot Brittannië wordt metakaolien veelvuldig gebruikt voor de bouw van bruggen, havens en gebouwen. Power Pemba is Moengo Minerals metakaolien dat vervaardigd is uit de grondstof kaolien (pemba doti). Deze grondstof kan voor verschillende doeleinden gebruikt worden.

Het voordeel is dat beton met metakaolien sterker is en sneller uithardt, waardoor er sneller kan worden gebouwd. Het bedrijf ontgint op dit moment pimba doti op een concessie van 36 hectare, waar voorheen de bauxietmaatschappij Suralco mijnde. In de komende vijf jaar kan MM kaolien mijnen uit dit gebied.

Op een afstand van ongeveer tien kilometers hier vandaan gaat MM na deze 5 jaren van start met zijn tweede concessiegebied van drieduizend hectare. Het bedrijf kan dan voor de komende 25 jaar ongestoord kaolien leveren aan zijn klantenbestand. Kuldipsingh Readymix NV, dat onderdeel is van het bouwconcern Kuldipsingh Group, heeft woensdag in de persoon van Henk Kuipers, betontechnoloog zijn enthousiasme over de toepassing van metakaolien in beton getoond.

Kulpdipsingh is daarom in nauwe samenwerking met het laboratorium van MM een uitgebreid onderzoek gestart om de uit literatuur al langer bekende gegevens in de praktijk te testen. Volgens Kuipers kan hiermee aangetoond worden dat de te verwachten levensduur van een betonconstructie minimaal 100 of 150 jaar zal zijn.

Kuldipsingh is tevens ook de eerste afnemer van metakaolien. De prijs voor Power Pemba, waaronder met kaolien op e markt wordt gebracht, ligt nagenoeg op hetzelfde niveau als dat van cement, aldus Eersel, en de export van metakaolien gaat volgend jaar van start.

 
Bron(nen) / Copyright:

Nickerie.Net/No Spang

26-07-2013

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2013. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics