Nickerie.Net, zaterdag 03 augustus 2013


Wetsvoorstel Constitutioneel Hof bij parlement

PARAMARIBO, 1 aug – De wettelijke en juridische toetsing van de amnestiewet lijkt een stapje dichterbij. Het parlement beschikt reeds over het wetsvoorstel voor instelling van het Constitutioneel Hof. “Ik denk dat de discussie interessant zal worden”, zegt parlementsvoorzitter Jennifer Simons.

Wat de discussie zeker interessant zal maken, is de controverse rond de gewijzigde amnestiewet. Het strafproces rond de decembermoorden hangt nu vrijwel geheel aan de toesting door het hof. “Soms moet je voorzichtig zijn met wat je wenst”, zegt Simons tegenover de Times of Suriname. Zij denkt dat een land best kan zonder een constitutioneel hof. Nu schrijft de grondwet wel de instelling van zo’n hof voor. Dus valt er niet onderuit te komen.

Het zal niet de eerste keer zijn dat het parlement zich buigt over de instelling van het Constitutioneel Hof. Zo’n tien jaar geleden werd al een keer gedebatteerd. De behandeling stuitte uiteindelijk op de vraag hoe het hof zou moeten functioneren. Het strafproces rond de decembermoorden hapert nu vanwege de vraag of de amnestiewet geen inbreuk pleegt op het strafrecht. Volgens de vervolging kan alleen het Constitutioneel Hof antwoord geven.

 
Bron(nen) / Copyright:

Nickerie.Net/Waterkant

03-08-2013

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2013. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics