Nickerie.Net, dinsdag 06 augustus 2013


Hamburger van kweekvlees gepresenteerd in Londen

De Nederlandse wetenschapper Mark Post heeft maandag in Londen de eerste hamburger van kweekvlees gepresenteerd. Hamburger van kweekvlees gepresenteerd in Londen. De hamburger bestaat uit 40 miljard cellen die in een laboratorium in Maastricht zijn gekweekt uit stamcellen van een koe. Het duurde drie maanden om deze cellen op te kweken tot een stuk vlees. Tijdens de presentatie werd de eerste hamburger live gebakken in wat boter en zonnebloemolie. Hij werd geproefd door de Amerikaanse journalist Josh Schonwald en de Oostenrijkse voedselwetenschapper Hanni Rützler. "De bite van de hamburger lijkt enigszins op de textuur van vlees, al is het iets zachter", verklaarde Schonwald.

David Parry/PA WireMinder sappig

"Het vlees is wel minder sappig", zei Rützler. "Er zit geen vet in. Je proeft zeker verschil met een gewone hamburger."

Het kweekvlees kost ongeveer 250.000 dollar per 100 gram. Voorlopig zal het dan ook nog niet in de schappen van de supermarkt liggen.

Volgens hoofdonderzoeker Mark Post van de Universiteit van Maastricht gaat het om een 'proof of concept'. Hij wil vooral bewijzen dat het op termijn mogelijk is om kunstmatig vlees te kweken dat vergelijkbaar is met een gewone hamburger.

Kweekproces

Het kweken van het vlees gebeurde grotendeels met de hand. Eerst isoleerden Post en zijn medewerkers stamcellen van koeien, die op het punt stonden om uit te groeien tot spiercellen.

In een petrischaal werden deze cellen ondergedompeld in een serum van van eiwitten, suikers en andere ‘groeifactoren’ uit dierlijk bloed. Ook vermengden de wetenschappers de cellen met een gel die steun biedt aan het weefsel.

Door de intensieve behandeling werden de cellen volwassen en begonnen ze na enkele weken langzaam maar zeker een spier te vormen, die werd vastgezet aan beide kanten van de petrischaal. "Je kunt die ankerpunten vergelijken met pezen, de verbindingspunten waaraan spieren in het lichaam vastzitten", verklaarde Post eerder in het tijdschrift Intermediair.

Vet

Net als een spier in een een levende koe werd het spierweefsel in de petrischaal vervolgens bewogen doormiddel van elektrische stimulatie. "Je zou kunnen zeggen dat we daarmee de beweging simuleren die koeien of varkens krijgen als ze door de wei lopen", aldus Post.

De eerste gekweekte hamburger bevat nog geen vet. Daar ligt nog een grote uitdaging voor Post. "We hebben ons lang vooral op de spier gericht. Nu zijn we bezig met het isoleren van stamcellen uit vet, zodat we ook zelf vetcellen kunnen laten groeien die we aan de burgers kunnen toevoegen."

Massaproductie

Als het aan Post ligt, blijft zijn kweekburger niet lang exclusief. Massaproductie van kweekvlees is volgens hem goed mogelijk.

"Als je kanaaltjes in het kweekvlees aanbrengt waar het serum doorheen kan stromen, is het mogelijk is om veel grotere stukken in één keer te kweken. Het duurt misschien nog 10 jaar, maar uiteindelijk denk ik dat kweekvlees gewoon in de supermarkt komt te liggen, naast de gewone biefstukken en hamburgers."

Google-oprichter

De hoogleraar maakte maandag bekend dat mede-Google-oprichter Sergey Brin al 700.000 euro geďnvesteerd heeft in het project.

Brin investeerde volgens Post in het kweekvleesproject, omdat hij begaan is met dierenwelzijn en het milieu. ''Als je ziet hoe die koeien behandeld worden, daar voel ik me niet comfortabel bij'', zei Brin op een filmpje bij de presentatie. Door: NU.nl/D. Rijnvis/ANP

 
Bron(nen) / Copyright:

Nickerie.Net/NU/ANP

06-08-2013

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2013. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics