Nickerie.Net, donderdag 15 augustus 2013


Landbouwers krijgen over een week antwoord van opkopers

Nickerie - De landbouwers van het district Nickerie krijgen op 20 augustus antwoord van de opkopers over de opkoopprijs van een baal natte padie voor dit seizoen. Dit zegt voorzitter Harinanan Oemraw van de Surinaamse Padieboeren Associatie (SPBA) aan Starnieuws. Voorlopig wordt er een prijs van SRD 60 gehanteerd door de opkopers, hetgeen volgens de boeren moordend is.

Oemraw zegt dat er een goed gesprek is geweest met vijf opkopers van het district. Zij hebben om meer ruimte gevraagd. Oemraw deelt mee dat de SPBA een bedrag van SRD 77,73 rendabel vindt. Met een opkoopprijs van SRD 60 zullen de boeren het niet meer redden. Oemraw vreest dat zij hun hypotheken niet gaan kunnen aflossen, waardoor hun goederen op de veiling zullen belanden.

De SPBA-topman merkt op dat hij de hulp van de overheid zal inroepen, indien de opkoopprijs niet rendabel zal zijn. Ook kan de overheid, volgens hem, niet er onderuit door te stellen dat deze sector geliberaliseerd is. “Het gaat niet goed in de landbouwsector, terwijl dezelfde problemen in buurland Guyana goed georganiseerd zijn. Daar bereikt deze sector grotere hoogtes”, benadrukt Oemraw.

De eigenlijke oogst is nog niet begonnen. Eind augustus zal er een aanvang meegemaakt worden. De grootlandbouwers, die buiten het inzaaiseizoen om hebben ingezaaid, zijn nu met de oogst bezig. Maar, deze oogst zullen deze grootlandbouwers die ook opkopers zijn, voor zichzelf houden.

Wanita Ramnath

Bron(nen) / Copyright:

Nickerie.Net /NSS

15-08-2013

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2013. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics