Nickerie.Net, zondag 01 september 2013


VS arresteert Dino Bouterse

Panama City - Dino Bouterse, zoon van de president, is gisteren gearresteerd door de Amerikaanse justitiële autoriteiten. Dit is in Panama gebeurd. Officieel zijn er nog geen mededelingen gedaan over de reden van zijn arrestatie. Starnieuws verneemt dat de Amerikanen Dino verdenken van wapenhandel.

Starnieuws verneemt dat Dino in een gesprek was op een plek over mogelijke wapenhandel. Tijdens dit onderhoud zou Dino bepaalde mededelingen hebben gedaan.

Intussen is de aanhouding van Dino Bouterse officieel meegedeeld aan de Surinaamse autoriteiten. De Amerikanen hebben in Suriname hun veiligheid opgevoerd.

Dino Bouterse (Foto A. Verhelst)

Dino Bouterse is al vaker betrokken geweest bij internationale criminele activiteiten. In 2005 werd hij veroordeeld tot 8 jaar cel voor drugs- en wapensmokkel. Daarvan zat hij maar 3 jaar uit.

Criminele activiteiten

Bouterse is actief in de goudwinning in Suriname, maar zijn naam duikt steeds weer op in verband met criminele activiteiten. Dino ziet zichzelf op termijn als opvolger van zijn vader als president.

De aanhouding komt voor zijn vader op een pijnlijk moment. In Paramaribo is Bouterse gastheer van veel Zuid-Amerikaanse staatshoofden. Die zijn daar bijeen voor het overdragen van de voorzittershamer van de samenwerkingsorganisatie UNASUR aan de Surinaamse president.

De opening van de bijeenkomst is een paar uur uitgesteld. Het is niet bekend of dat te maken heeft met de arrestatie in Panama.

Drugssmokkel

Dat de arrestatie valt op het moment dat Suriname regionaal in de schijnwerpers staat, lijkt geen toeval te zijn. Het is bekend dat de Amerikanen al geruime tijd vinden dat Suriname te weinig doet tegen drugssmokkel.

Het is een publiek geheim dat met name Dino door de buitenlandse inlichtingendiensten in de gaten werd gehouden.


Dino Bouterse reisde met diplomatiek paspoort

30/08/2013 14:34 - Redactie dWT Online

Dino Bouterse. Foto: dWT Archief / Annelies Verhelst PARAMARIBO - Dino Bouterse, die in Panama is gearresteerd, reisde met een diplomatiek paspoort. Dit heeft een functionaris van het Panamese ministerie van Buitenlandse Zaken verklaard tegenover Radio ABC. Volgens de functionaris liep er een Amerikaans opsporingsbevel tegen Dino wegens drugstransport en illegale wapenhandel. Dino Bouterse zou hebben verklaard dat hij voor persoonlijke zaken in Panama was en niet binnen het kader van een officiële dienstreis voor Suriname. Dat was redenen voor de Panamese autoriteiten om het uitleveringsverzoek van de Amerikanen in te willigen ondanks het diplomatiek paspoort. De Panamese functionaris zei dat Suriname weliswaar diplomatieke betrekkingen met Panama heeft, maar dat er geen Surinaams diplomatiek gebouw, zoals een ambassade of consulaat, in Panama aanwezig is. Ook dit heeft meegewogen in de uitlevering aan de Amerikanen. De Amerikanen hebben donderdag terstond een vliegtuig gestuurd naar Panama en Bouterse daarna overgevlogen naar de Verenigde Staten. De Panamese functionaris kon echter niet bevestigen dat hij daadwerkelijk in de VS is ingesloten. Ook verklaarde hij dat Dino Bouterse volgens het opsporingsbevel van de Amerikanen, zich schuldig heeft gemaakt aan drugs- en wapensmokkel binnen de staat Florida.

Ook Edmund Muntslag gearresteerd

30/08/2013 17:09 - Ivan Cairo

Dino Bouterse Foto: dWT Archief PARAMARIBO - In de zaak waarin Dino Bouterse (40), zoon van de president van Suriname, is aangehouden, is ook een zekere Edmund Quincy Muntslag door de Amerikaanse autoriteiten in verzekering gesteld. Beide mannen zijn vrijdagmiddag in een rechtbank in Manhattan, New York voorgeleid. Muntslag zou met Bouterse hebben samengespannen om tussen december 2011 en deze maand cocaïnezendingen naar de VS te organiseren. Zo blijkt uit de ten laste legging waar de Amerikaanse krant New York Daily News inzage in heft gehad.Bouterse zou zich bij de smokkelpoging waarvoor hij nu is aangehouden ook hebben bewapend met een granaatwerper en andere vuurwapens. Volgens de tenlastelegging zou Munstslag op 25 juli voorbereidingen hebben getroffen op een airport in Suriname om 10 kilo cocaine uit te voeren. Twee dagen later zou Bouterse de drugs die gestopt waren in een koffer op een internationale vlucht hebben gezet. Vrijdag was nog onduidelijk wat de exacte route is geweest die de drugs heeft afgelegd om de VS te bereiken, zegt New York Daily News. Ook is onduidelijk op welk moment Bouterse de granaatwerper tevoorschijn heeft gehaald. "Tijdens en in verband met de drugssmokkel zwaaide de verdachte met vuurwapens waaronder een lichte anti-tankwapen, waarmee granaten kunnen worden gelanceerd en pistolen", staat in de tenlastelegging. Bouterse wordt drugssmokkel en illegaal vuurwapenbezit ten laste gelegd en Muntslag wordt aangeklaagd voor cocaïnesmokkel. Ze riskeren gevangenisstraffen van maximaal levenslang, menen de autoriteiten.

Gajadien: 'President Bouterse moet aftreden'

 30/08/2013 14:58 - Eliézer Pross

President Desi Bouterse tijdens zijn inauguratie tot president van de Republiek Suriname. Volgens Gajadien (NF/VHP) moet het staatshoofd zijn functie neerleggen nu zijn zoon is gearresteerd. PARAMARIBO - In een normale democratie zou president Desi Bouterse moeten aftreden. Dit zegt VHP-parlementarier Asis Gajadien naar aan leiding van de arrestatie van Dino Bouterse, zoon van de Surinaamse president. "Ik vind het triest voor het imago van Suriname. Vooral dat het nu gebeurt, terwijl de president voorzitter is van de Unasur". Volgens de VHP-parlementariër heeft het land de afgelopen periode hard gewerkt om het slechte imago van drugs- en wapen doorvoerland weg te werken. De parlementariër hoopt niet dat het gebeuren opnieuw zware schade zal berokkenen aan het beeld dat de internationale gemeenschap heeft van Sruriname. Hij roept de president op onmiddellijk uitleg te geven aan het parlement. Vooral omdat Dino het hoofd is van de Counter Terrorism Unit (CTU). Vanaf het begin is het onduidelijk wat CTU precies doet in het land en onder wiens gezag de eenheid valt. "Eens zei de president ze vallen onder de procureur-generaal. Een dag later werd dit ontkend door de pg". Gajadien zegt niet verrast te zullen zijn als de president geen uitleg geeft. "Het zit in de aard van de president om het parlement te vermijden als het over belangrijke zaken gaat."


Over Dino Bouterse

Dino Delano Bouterse (Steenwijk - Nederland, 27 september 1972) is een Surinaamse crimineel en de leider van de Surinaamse speciale anti-terreureenheid Counter Terreur Unit (CTU)[1]. Hij is de zoon van de Surinaamse president Desi Bouterse.

Criminele activiteiten

In 1994 werd Dino verdacht van de verdwijning van drie Brazilianen en van het opdracht geven tot een ripdeal, een roofoverval op cocaïnedealers.[2] Dino werd samen met Marcel Zeeuw (die net als de vader van Dino verdachte is in het Decembermoorden strafproces) gearresteerd en zat ongeveer vijf maanden in voorarrest, maar toen de zaak voor de rechter kwam, trokken de getuigen hun verklaring in.

In 2002 werd Dino verdacht van de diefstal van twintig automatische AK47 geweren en 51 pistolen uit het magazijn van de Centrale Inlichtingen en Veiligheidsdienst (CIVD) van Suriname. Hij werd tien maanden gezocht, maar uiteindelijk werd hij op 12 juni 2003 op de luchthaven van Curaçao met een vals Nederlands paspoort gearresteerd. Dino werd door Curaçaose justitie uitgeleverd aan Suriname waar hij werd aangeklaagd wegens wapenhandel. Medeverdachte Jochem Brunings trok na een gesprek met de advocaat van Dino, Irvin Kanhai, zijn belastende verklaring in en Dino werd vrijgesproken wegens gebrek aan bewijs.

In september 2004 werd Dino aangehouden in verband met een enorme vondst aan illegale zware wapens in een autospuitbedrijf in een buitenwijk van Paramaribo. Tot de in beslag genomen partij behoorden AK47 wapens en munitie, handgranaten, granaatwerpers, mortieren, dynamiet en satellietapparatuur. Het Surinaams Openbaar Ministerie had inmiddels, door samenwerking met de Braziliaanse justitie, ook al genoeg bewijs dat Dino actief was in de drugscriminaliteit. Op 11 augustus 2005 werd Dino in Paramaribo tot acht jaar celstraf veroordeeld wegens internationale drugshandel en wapensmokkel. Dit proces werd gekenmerkt door een groot aantal bezwaren die de advocaten van Dino, waaronder Irwin Kanhai, herhaaldelijk opwierpen en die door de rechter steeds werden verworpen. Van de acht jaar celstraf die Dino opgelegd kreeg, heeft hij maar drie uitgezeten.[3][4]

Dino zou Chan Santokhi, toen deze nog hoofdcommissaris van politie was, hebben bedreigd toen hij hem liet arresteren. Toen Dino het politiebureau werd binnengebracht zou hij, doelend op Santokhi, geschreeuwd hebben: "Waar is jullie baas? Dan kan ik hem een fax sturen". Een verkapt dreigement.[5] Militaire loopbaan

Dino is net als zijn vader ex-militair en ging in 1990 met ‘groot verlof’. Ondanks dat hij de kaderopleiding voor sergeant nooit gehaald heeft, heeft hij deze rang wel gekregen. Zijn vader was op dat moment leider van het Surinaams leger en het vermoeden bestaat dat hij een bepaalde invloed heeft uitgeoefend op de benoeming van Dino.

Counter Terreur Unit

Kort nadat Bouterse was geïnaugureerd als president van Suriname benoemde hij Dino tot de leider van de zwaar gewapende Counter Terreur Unit (CTU), een omstreden politieorganisatie met militaire status die volgens president Bouterse als doel heeft terrorisme in Suriname te bestrijden.[1] Bij een persmeeting in december 2010 reageerde president Bouterse op een journalist die vroeg waarom Dino, ondanks zijn veroordeling, tot hoofd van CTU werd benoemd met de woorden: "Bij CTU worden de allerbeste mannen geplaatst en mijn zoon behoort tot de allerbesten". "Hij heeft mede leiding in CTU en de wettelijke regelingen zijn niet overtreden".[6] De benoeming van Dino werd door velen als controversieel gezien. Jurist Freddy Kruisland wees erop dat Dino Bouterse veroordeeld is omdat hij de staatsveiligheid in gevaar bracht. "Dan kan hij niet benoemd worden in deze functie", aldus Kruisland.[7] Volgens Melvin Linscheer, directeur Nationale Veiligheid van het kabinet van de president, is Dino belast met logistieke aangelegenheden van CTU en neemt hij niet deel aan operaties.[8] Goudhandel

Ook is Dino manager van Sarafina NV, een goudbedrijf dat exploitatierechten heeft op goudmijnen aan de Surinamerivier, de Saramaccarivier en het Sarakreekgebied. Ook zou Dino vaak gesignaleerd zijn op talloze andere goudmijnen. In september 2012 plaatste het Surinaamse actualiteiten tijdschrift Parbode Dino op de tweede plek van hun top tien lijst van de meest machtige en invloedrijke personen in de Surinaamse goudwereld. Het tijdschrift had beslag weten te leggen op fiscale gegevens van de actieve goudbedrijven en GMD-lijsten van alle goudrechten vanaf 2011.[9][10]

Steun Amnestiewet

In maart 2012 beargumenteerde Dino Bouterse zijn steun aan de amnestiewet, die vervolging van de Decembermoorden van 1982 voorkomt, door te zeggen: "De amnestiewet is nodig om te voorkomen dat Nederland weer grip op Suriname krijgt door mijn vader uit te schakelen". "Ze hebben namelijk een nieuwe prooi nodig want het gaat economisch zeer slecht met ze."


Dino Bouterse voorgeleid

30 Aug, 19:45 

Dino Bouterse heeft vandaag bij zijn voorgeleiding voor rechter James C. Francis van de federale rechtbank in Manhattan gezegd dat hij niet schuldig is aan de aanklachten. Zijn advocaat Christopher Flood weigerde volgens diverse media buiten de rechtbank te reageren. Bouterse moet op 9 september verschijnen op een hoorzitting.

cfece0b2b838f303f9f7baf8470d2e71.jpgDino Bouterse is vanmiddag voorgeleid voor de federale rechter in Manhattan. (Foto: Reuters)

Derek Maltz van de Amerikaanse Drug Enforcement Administratie (DEA) belast met het onderzoek zei dat Bouterse een belangrijke drugshandelaar is. Dino is donderdag laat na zijn aanhouding in Panama overgevlogen naar New York. Preet Bharara, de Amerikaanse advocaat van het Southern District van New York, zei dat Dino door de lokale autoriteiten in Panama was gearresteerd en is overgedragen aan Amerikaanse agenten.

De aanklagers hebben gevraagd de aanhouding van Dino te verlengen. Er is geen onmiddellijke tegenstand geboden op het verzoek. De aanklacht tegen Dino is dat hij samenwerkte met Edmund Quincy Muntslag om rond december 2011 cocaïne te smokkelen naar de Verenigde Staten. Hij ziet zich ook geconfronteerd met de aanklacht van overtreding van de vuurwapenwet. Dino zou bij zijn aanhouding ook hebben gezwaaid met een lichte anti-tankwapen.

Zes pagina's In de zes pagina’s tellende aanklacht staat ook dat Dino eind juli betrokken was bij de smokkel van een koffer gevuld met 10 kilo cocaïne aan boord van een commerciële vlucht van Suriname naar het Caribisch Gebied. De federale aanklagers hebben meegedeeld dat Muntslag donderdag is gearresteerd op Trinidad en Tobago.

Dino werd in 2002 in verband gebracht met de diefstal van 50 wapens van de Inlichtingendienst. Hij kwam er zonder kleerscheuren vanaf, omdat de aanklagers niet genoeg bewijs hadden. In 2004 werd hij aangehouden in verband met wapen- en cocaïnehandel. In augustus 2005 werd hij tot acht jaar veroordeeld voor handel in cocaïne, illegale wapens en gestolen luxe auto’s.


‘Aanhouding Dino is een ernstige zaak’

31-08- 2013

Winston Jessurun (Harmen): ‘Ik heb altijd gezegd dat Desi Bouterse nooit president had moeten worden. Met de aanhouding van zijn zoon Dino, sta ik nog sterker in mijn opvatting dat zijn verkiezing tot staatshoofd nooit had moeten gebeuren’, zegt DA’91/NF-DNA-lid Winston Jessurun. Het oppositielid vindt de aanhouding van Dino Bouterse een ernstige zaak, temeer daar hij een leidinggevende figuur is. ‘Ik hoop dat mensen die altijd kritiek hebben, omdat we steeds naar het verleden kijken, nu anders zullen praten’, zegt het assembleelid.

‘Er zullen vanwege deze zaak consequenties voor Suriname voortvloeien in regionaal en internationaal opzicht.’ De ‘kwestie Dino’ is volgens Jessurun ernstig, omdat het de zoon is van een staatshoofd die op dit moment een Unasur-top ontvangt. Jessurun zegt dat de oppositie een verklaring zal afdwingen van de president, als hoofd van de regering. Er zullen formeel vragen worden gesteld aan de regering over deze aanhouding. ‘De bedoeling is dat het staatshoofd in het parlement antwoord geeft. In hoeverre dat werkelijk zal gebeuren, valt nog te bezien’, zegt Jessurun. De oppositie heeft volgens Jessurun de ervaring dat het staatshoofd, dat uitleg verplicht is aan het parlement, niet verschijnt om zulks te doen.


‘Het is een pijnlijke zaak’

31-08- 2013

Weijntuin: ‘Het is een pijnlijke zaak. Ik heb geen reden om te juichen over wat gebeurd is in Panama’, zegt PSV-erevoorzitter en oud parlementsvoorzitter Emile Wijntuin. De oud politicus zegt dat de aanhouding van Dino Bouterse ‘het gezicht’ van Suriname heeft besmeurd, vooral omdat de Unasur-top in ons land wordt gehouden. Wijntuin benadrukt dat hij absoluut niet in een hoerastemming verkeert. ‘Ik hoop alleen dat Suriname bestand zal zijn tegen de naweeën die hieruit eventueel kunnen voortvloeien’, zegt Wijntuin.

De arrestatie is volgens de oud parlementsvoorzitter des te pijnlijker, omdat het in deze niet alleen gaat om de zoon van de president, maar ook om een regeringsfunctionaris, nota bene het hoofd van een van de veiligheidsdiensten. Wijntuin zegt dat de les die hieruit geleerd moet worden, is dat we niet zomaar mensen moeten benoemen zonder eerst na te gaan wat hun achtergrond is.

‘Van Dino wisten we al dat hij in het verleden problemen heeft gehad. Wijntuin zegt zich nog te herinneren dat in het verleden onderwijzers eerst een bewijs van goed gedrag van de politie moesten overleggen, voordat zij werden toegelaten om voor de klas te staan. En dat controlemiddel was een perfecte vorm van objectieve screening. Je moest doelgericht richting geven aan je gedrag.’


Dino Bouterse hangt levenslang boven het hoofd

PARAMARIBO, 31 aug – Dino Bouterse loopt kans levenslang achter de tralies te verdwijnen. Hij heeft intussen voor de Amerikaanse rechter verklaard onschuldig te zijn. Volgens de Amerikaanse justitie heeft Bouterse zich schuldig gemaakt aan het smokkelen van cocaïne naar de Verenigde Staten. Het gaat om tien kilo die samen met Edmund Quincy Muntslag zou zijn verscheept. Ook zou Dino met vuurwapens hebben ‘gezwaaid’, waaronder een antitankraket.

Volgens de Amerikaanse wetgeving staat levenslang op beide feiten. Bouterse is officieel in staat van beschuldiging gesteld door een rechtbank in de staat New York. Volgens de tenlastelegging hebben de verdachten de cocaïne gedistribueerd “met de voorkennis dat een dergelijke substantie de VS binnen zou worden gevoerd vanuit een plaats in het buitenland en binnen wateren op een afstand van twaalf mijl buiten de kust van de Verenigde Staten.”

Muntslag wacht mogelijk ook een levenslange gevangenisstraf. Volgens Associated Press reisde Dino op een diplomatiek paspoort. Hij werd in Panama aangehouden op verzoek van de Amerikaanse justitie. Hij is daarna uitgeleverd. De veertigjarige Dino is hoofd van de Couter Terrorism Unit, CTU. De eenheid kwam tot stand na het aantreden van zijn vader, Desi Bouterse, als president. Dino is eerder in Suriname veroordeeld voor wapensmokkel.

Tekening van zijn voorgeleiding gisteren in New York en de complete aanklacht van Justitie in Manhattan, Southern Court of New York, tegen Dino Bouterse en Edmund Muntslag


Dino Bouterse, son of Suriname’s president, charged in U.S. with trafficking cocaine

Dino Bouterse, 40, to be arraigned in federal court in Manhattan on charges he armed himself with a rocket-launcher and other weapons while smuggling coke into the U.S.

By Daniel Beekman / NEW YORK DAILY NEWS Published: Friday, August 30, 2013, 2:00 PM Updated: Friday, August 30, 2013, 8:45 PM

 

Firepower corrupts.

The son of an infamous South American president whipped out a rocket-launcher while smuggling cocaine into the United States, federal prosecutors said Friday.

Dino Bouterse, 40, whose father Desi Bouterse was elected leader of Suriname in 2010, pleaded not guilty in Manhattan federal court.

The elder Bouterse is a former Surinamese dictator, a convicted drug trafficker himself and an accused murderer.

AUG. 26, 2003 FILE PHOTOPrint AUG. 26, 2003 FILE PHOTO EDWARD TROON/AP Dino Bouterse, son of Suriname President Desi Bouterse, has been charged in a federal court in New York with smuggling cocaine into the United States.

"Dino Bouterse conspired to send cocaine to the United States in a suitcase, and brandished a destructive weapon," Manhattan U.S. Attorney Preet Bharara said of the son, who was arrested Thursday in Panama.

His court-appointed lawyer, Christopher Flood, put off a request for bail Friday and Bouterse was held after his arraignment.

Bouterse previously served time in Suriname for dealing cocaine, arms and stolen cars.

His father later appointed his son to head a new anti-terrorism unit, reports said. Dino Boutrese appears at his arraignment in Manhattan Federal Court on Friday. Jane Rosenberg Dino Boutrese appears at his arraignment in Manhattan Federal Court on Friday.

The younger Bouterse conspired with an associate between December 2011 and August 2013 to import coke to the U.S., according to an indictment.

The pal made arrangements on July 25 at a Suriname airport to transport 22 pounds of the white stuff, the indictment says.

Two days later, Bouterse put a coke-stuffed suitcase onto a commercial flight "to the Caribbean," according to the indictment.

It was unclear Friday the exact route the drugs took to reach the U.S. It was also unclear at what point Bouterse allegedly busted out the rocket-launcher.

"The defendant brandished firearms including a light-antitank weapon, which is a launcher containing a rocket, and pistols," the indictment says.

Bouterse is charged with drug trafficking and using weapons to further the crime. He faces a maximum sentence of up to life in prison if convicted, authorities said.

The indictment says the defendants, as part of their multi-year scheme, distributed coke knowing it "would be imported into the United States from a place outside thereof, and into waters within a distance of 12 miles of the coast of the United States."

Flood, Boutere's lawyer, declined to comment on the case Friday. Dino Suriname's father, Desi, is a former Surinamese dictator, a convicted drug trafficker himself and an accused murderer. AP Photo/Andres Leighton Dino Suriname's father, Desi, is a former Surinamese dictator, a convicted drug trafficker himself and an accused murderer.

Desi Bouterse, 62, was the military dictator of Suriname from 1980 to 1987 and has been accused of ordering his soldiers to execute 15 dissenters in 1982.

He was convicted in absentia in the Netherlands in 1999 of trafficking more than 1,000 pounds of cocaine and has reportedly been a wanted man in Europe.

But he has remained free in his own country.

Dino Boutrese appears at his arraignment in Manhattan Federal Court on Friday.The surprise arrest came at an awkward time for the elder Bouterse: Suriname is currently hosting an annual summit for South American leaders and the father was scheduled to deliver a speech Friday afternoon. Reports said it the speech was postponed.

"We were informed but for now I will concentrate on the UNASUR summit," the president told Agence France-Presse.

Suriname, a small nation of under 600,000 people located on the Caribbean coast of South America, is a former Dutch colony.

"We don't have information regarding that matter, and my ambassador is not in," said Brian Dors, administrative officer at Suriname's permanent mission in New York.

Bouterse was arrested by Panamanian authorities who turned him over to U.S. agents, authorities said. He was brought to Manhattan early Friday.

He was traveling on a diplomatic passport when he was busted, The Associated Press reported.

The associate, Edmund Quincy Muntslag, 29, nicknamed "Blue," is charged with trafficking and also faces up to life in prison if convicted. He was arrested Thursday in Trinidad and Tobago.

Dino Suriname's father, Desi, is a former Surinamese dictator, a convicted drug trafficker himself and an accused murderer.

Read more: http://www.nydailynews.com/news/world/feds-son-suriname-prez-coke-smuggler-article-1.1441661#ixzz2dbI0Nvqf

 

Bron(nen) / Copyright:

Nickerie.Net /NSS/ Wiki / Fos Network

31-08-2013

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2013. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics