Nickerie.Net,
woensdag 11 september 2013
Verkapte open sky Suriname Nederland onbenut
PARAMARIBO, 10 sep Luchtvaartmaatschappijen hoeven niet te wachten tot er formeel een volledige open sky tot stand komt tussen Suriname en Nederland. Dit zegt Gerard Brunings, bestuursvoorzitter van de Surinaamse Luchtvaart Maatschappij, SLM. Het heeft er nu veel van dat ondernemers op het vrijgeven van de vliegverbinding zitten te wachten. Dat hoeft niet.
In feite is er sprake van een verkapte open sky. De twee landen zijn jaren geleden al overeengekomen om elk nog twee maatschappijen toe te laten. Dit dus naast de vergunningen voor de SLM en de Koninklijke Luchtvaart Maatschappij. Brunings zegt tegenover de Ware Tijd dat er al een verkapte open sky verbinding bestaat tussen de twee landen. Onder meer de in Nederland gevestigde Vereniging van Reizigers vindt de huidige bilaterale luchtvaartovereenkomst juist een obstakel.
Een volledige open sky situatie zou pas de gelegenheid bieden voor eerlijke concurrentie. Nu profiteren de twee maatschappijen van hun monopolie en worden de vliegtickets vrijelijk duur verkocht. Meer concurrentie zou de prijzen omlaag kunnen brengen. Brunings begrijpt niet waarom maatschappijen niet nu al gebruik maken van wat er aan mogelijkheid is. De Nederlandse regering stelt dat er geen behoefte is aan volledige open sky.
Reacties
Dinsdag 10 september 2013 om 18:05 uur, door JoJo
Het dilemma is hoeveel potentiële klanten zijn er voor een bepaalde route.
Voor de trans-Atlantische route zijn 2500 stoelen per week toereikend. Bij meer vraag verhoogd men de frequentie wel. Wide bodies (B747/B777/A340/A330) zijn vliegtuigen die per jaar ongeveer 4.000 uur in de lucht moeten zin om rendabel te worden. Ofwel 1 maal extra per week voor SLM is pure winst voor de SLM. Indien er meer vraag zou zijn kan die door de SLM zonder meer ingevuld worden door 6 keer per week te vliegen en een heel efficiënt onderhoudsprogramma te runnen.
Om als nieuwe operator toe te kunnen treden moet minimaal 2 maal per week gevlogen worden (anders is men een hele week een bemanning kwijt die na 9 uur werken een hele week bij het zwembad moet wachten tot dat ze weer 9 uur mogen werken. Echter om 2 extra vluchten in te kunnen plannen moet er wel structureel ruimte zijn voor minimaal 500 extra stoelen (A330/B777 of B767) per week. Deze is extra vraag is er duidelijk niet of alleen maar in de gedachten van veel Surinamers.
Het is het kip en het ei geworden. Indien Suriname als toerisme land niet interessanter wordt is er geen extra vraag. Nu komen er jaarlijks ongeveer 60.000 echte toeristen. Dus maak Suriname echt interessant voor toeristen die serieus geld willen besteden. Familiebezoek is geen rendabel toerisme. Een andere optie is zorg er voor dat er meer Surinamers over genoeg US dollars beschikken om te kunnen reizen. Dan neemt de vraag vanuit Suriname van zelf toe.
Om concurrentie op de verbindingen Suriname /Europa, Suriname/VS, Suriname/ Brazilië en Suriname / Caraïbisch gebied te krijgen moeten er dagelijks minimaal 2 operators op een renderende wijze vliegen op deze route dan pas kunnen er prijsvechters bij komen. Suriname /Europa heeft nu een frequentie van 5 maal/week SLM en 3 (laag) tot 4 (hoogseizoen) maal/week KLM of wel er zullen nog minimaal 5 vluchten (1500 stoelen/week) aan vraag bij voor dat de markt ruim genoeg is voor nieuwe toetreders.
Heeft het land genoeg hotel beden om ongeveer 2.500 mensen op een aantrekkelijk niveau te laten overnachten (indien men 10 tot 14 dagen blijft). Lijkt mij niet het geval.
Het is niet het een of het ander maar beide; bij meer vluchten zijn er ook meer hotelbedden nodig. Tot nu toe zijn behoudens Torarica (incl zusjes) en Berg en Dal de hotels niet echt op het gewenste niveau of veel te duur voor de geleverde diensten. Courtyard, Wynhams, Queens en Kraspapolsky zijn veel te duur voor de sfeer en de geleverde service.. Beoordeel Thumb up Thumb down +10 Dinsdag 10 september 2013 om 18:09 uur, door na mi takie
Brunings begrijpt niet waarom maatschappijen niet nu al gebruik maken van wat er aan mogelijkheid is. De Nederlandse regering stelt dat er geen behoefte is aan volledige open sky.
Is hier een koe beest die iets wilt prediken. Zulks stom gelul heb ik van mijn leven nog niet meegemaakt.
Dat anderen hebben geprobeerd is inderdaad ook zo maar deze zijn nimmer de concurrentieslag aangegaan door o.a. de prijs naar normale proporties te brengen. Lees de aanbieding van de KLM (te boeken tot 16 september) Amsterdam Paramaribo van 844 naar 776 een verschil van 68 Amsterdam Curacao van 713 naar 497 een verschil van 216 Amsterdam New York van 639 naar 547 een verschil van 92 En nu komt het: Paramaribo normaal 844 Curacao normaal 713 New York normaal 639
Paramaribo is het duurst terwijl de afstand verder is dan Curacao en New York en de vliegtijd langer
Dus waar praten wij over
Bron(nen) / Copyright: | |
Nickerie.Net / Waterkant |
11-09-2013 |
|
Email: info@nickerie.net
Copyright © 2013. All rights reserved.
Designed by Galactica's Graphics