Nickerie.Net, maandag 21 oktober 2013


Leerkrachten en jongeren Moengo willen aanpak onderwijs

Leerkrachten in Moengo hadden er op gerekend dat dit schooljaar met 'onderwijs nieuwe stijl' zou worden gestart. Er zou gewerkt worden uit nieuwe leerboeken. "Maar de toezeggingen zijn niet waargemaakt. We werken nog steeds uit de oude boeken en met schaarse middelen", zeggen enkele leerkrachten aan Starnieuws. Teleurgestelde leerkrachten en jongeren zeggen hun hoop gevestigd te hebben op VHP-voorzitter Chandrikapersad Santokhi.

63607d8cbee218b6cc62ff0dec26475d.jpgJongeren uit Moengo hebben hoge verwachting van VHP-voorzitter Chandrikapersad Santokhi.

"We horen steeds dat de boeken bij de drukkerij zijn en dan weer horen we andere verhalen. Wij weten ook niet meer wat me moeten geloven. Leerkracht zijn is een roeping. Wij werken elke dag keihard en trachten via het onderwijs ontwikkeling te brengen, maar het gaat heel erg langzaam omdat we worden ontmoedigd", klaagt Fara Polad. Ook de woningen waarin de leerkrachten moeten verblijven, is ontmoedigend. De woningen zijn te krap. Wanneer een leerkracht met vier tot vijf kinderen naar Moengo komt om les te geven, moet ze wonen in in een huis met één slaapkamer, terwijl de kinderen in de voorkamer op de vloer moeten slapen. Hoe kan een moeder zo gaan leven met haar kinderen, terwijl zij een opvoedende taak heeft?’’, beschrijft Polad haar situatie.

Uitzichtloosheid

Polad stelt dat het bar slecht gaat met het onderwijs in dit district. Zij merkt op dat zolang het niet goed zal gaan met onderwijs in dit gebied de kinderen ook niet goed terecht zullen komen. Net zoals in het binnenland enkele scholen nog niet zijn gestart met het geven van onderwijs voor dit schooljaar, heeft ook Moengo te kampen met slechte infrastructuur. “De omstandigheden zijn verschrikkelijk om aan te zien. Wij willen ontwikkeling in dit district. De roep is erg groot’’, zegt ze.

Om ontwikkeling te brengen in het district besloot ze aan te sluiten bij de VHP, die zaterdag een kernvergadering belegde in Moengo. VHP-voorzitter Santokhi is enthousiast ontvangen in Moengo. ‘’Ik heb geloof in Santokhi. Ik volg hem al lang en ik zie dat hij het kan. Als er iemand is die Marowijne tot ontwikkeling kan brengen, is dat Santokhi. Tientallen jongeren die om haar heen staan, knikken instemmend. "A probleem in a district disi, bigi. Probleem lai dyaso. Yunguwan no abi wroko. Wi no man go na skoro srefi, omdat no wan middelbare school de dyaso. Daarom mi kis fu a partij. Mi lob Santokhi en mi sabi dat a man tja ontwikkeling gi a district disi’’, zegt Milton Apinsa, die zich heeft aangesloten bij de VHP. Ook hij zegt dat vooral op onderwijsgebied Marowijne jaren achter loopt.

Bron(nen) / Copyright:

Nickerie.Net  / NSS

21-10-2013

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2013. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics