Nickerie.Net, maandag 21 oktober 2013


Santokhi gaat voor nieuw kiesstelsel

21/10/2013 00:01 - Hugo den Boer

ALBINA - De Vooruitstrevende Hervormings Partij heeft bij het behalen van de regeermacht plannen klaarliggen om het kiessysteem te wijzigen, zegt partijvoorzitter Chan Santokhi. Hij verwijt de huidige regering politieke durf om het stelsel nu al te wijzigen.

De VHP pleit voor een 'one man, one vote' systeem. "Dat betekent dat iedere stem in het land even zwaar moet gelden", legt Santokhi uit in gesprek met de Ware Tijd. Ook kan er niet in ieder district voor alle partijen gestemd worden en gaan er geen stemmen verloren. De Basispartij voor Vernieuwing en Democratie (BVD) en Democratie en Ontwikkeling in Eenheid (DOE) haalden bijvoorbeeld elk met ruim 12.000 stemmen respectievelijk nul en een zetel, terwijl A-Combinatie met 11.000 stemmen 7 zetels haalde.

VHP-voorzitter Chan Santokhi. VHP-voorzitter Chan Santokhi.

Een commissie binnen de VHP heeft het kiesstelsel bestudeerd en zes alternatieve kiesstelsels opgesteld. Hierbij is gekeken naar de verschillende belangen zoals een evenredige vertegenwoordiging per district.

Santokhi vraagt zich af waarom er een jaar voor de verkiezingen wel wijzigingen doorgevoerd worden in het aantal zetels per ressorts en districtsraad, maar niet op landelijk niveau voor de Nationale Assemblee. Hij wijst hierbij op de demografische ontwikkelingen in de verschillende districten, waardoor de oude verdeling van het aantal DNA-zetels per district niet meer evenredig is.

Bron(nen) / Copyright:

Nickerie.Net  / DBS

21-10-2013

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright 2013. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics