Nickerie.Net, zondag 10 november 2013


Trinidad middelpunt in plannen Dino Bouterse en Edmund Muntslag

Trinidad en Tobago zou het doorvoerpunt zijn om wapens, drugs en terroristen naar de Verenigde Staten van Amerika (VS) te smokkelen. De details van de goed georkestreerde plannen kwamen aan het licht toen een rechtbank in New York een vernietigende aanklacht tegen Dino Bouterse en zijn medeplichtige, Edmund Quincy Muntslag, openbaar maakte.

96f3f54acf8c3369979a1e833f1977db.jpgDe verdachte Edmund Quincy Muntslag in Trinidad & Tobago. (Foto: Trinidad Express)

De onthulling dat Dino banden zou onderhouden met de Libanese terroristengroep Hezbollah is als een bom ingeslagen. Dino en Muntslag - die vastzit op Trinidad en Tobago - zijn in eerste instantie opgebracht op beschuldiging van samenzwering om tien kilo cocaïne de VS binnen te smokkelen. Dino ziet zich ook geconfronteerd met de aanklacht voor vermeende wapenhandel.

De rechtbank in New York heeft Dino's aanklacht verzwaard met een poging om wapens te leveren aan de militante groepering Hezbollah en de terroristen een basis in Suriname aan te bieden om de VS aan te vallen. In de 24 pagina’s tellende aanklacht, hadden de vermeende drugs- en wapensmokkelaars, Trinidad en Tobago geïdentificeerd als brug tussen het Midden-Oosten, Zuid-Amerika en de VS.

Mechanismen gereed

Uit kopieën van opgenomen gesprekken is te horen hoe Amerikaanse geheimagenten Dino vragen hoe Hezbollah-leden kunnen infiltreren in de VS. “Ze komen, maar hoe zullen ze contact met u (in Suriname) moeten opnemen, is wat we moeten uitzoeken,” vroeg de agent volgens de aanklacht. “Ze kunnen komen via Trinidad. Dat is geen probleem,” antwoordde Dino.

Hij vertelde de geheimagenten ook dat de mechanismen gereed waren voor Muntslag om een Hezbollah-vertegenwoordiger in Trinidad te ontmoeten, US$ 2 miljoen in contanten in ontvangst te nemen en de vertegenwoordiger daarna te begeleiden op een vlucht naar Suriname waar ze wapen zouden bezichtigen. De ontmoeting met Muntslag in augustus werd door de Trinidadiaanse justitie verijdeld. Muntslag werd in de Trincity Mall gearresteerd, waar hij volgens afspraak de Hezbollah-vertegenwoordiger zou ontmoeten.

Per week 20 kilo

De aanklacht schetst ook de geplande route voor grote massale cocaïne zendingen waarbij Trinidad als een pijpleiding naar de VS zou dienen. Dino zei over een geheimagent die zich voordeed als een drugkoper, “Als hij een duizend kilo wil, geen probleem. Maar elke week gaan we alleen 20 (kilo) doen. Het zal 1 tas (cocaïne) per week zijn, dat is het.”

De zendingsroute, zoals uitgelegd door de geheime informant, was van Suriname-Trinidad, Trinidad-Fort Lauderdale, Fort Lauderdale-New York. De eerste poging om cocaïne te transporteren, aangeduid als een "test zending" in de aanklacht, werd op 27 juli 2013 in beslag genomen door de Trinidadiaanse autoriteiten op de internationale luchthaven Piarco. Er werd een koffer van een vlucht uit Suriname in beslag genomen. De koffer, naar verluidt verstuurd door Muntslag, bevatte tien kilo cocaïne.

Bron(nen) / Copyright:

Nickerie.Net  /NSS

10-11-2013

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2013. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics