Nickerie.Net, dinsdag 12 november 2013


Is Hezbollah echt zou onschuldig zoals Sandew Hira suggereert?

In zijn column van maandag op Starnieuws getiteld 'Preet Bharara' komt Sandew Hira op enig moment terecht bij Hezbollah, door hem gezien als een bevrijdingsbeweging, die geen enkel beleid heeft om aanvallen op Amerika uit te voeren of voor te bereiden. Sandew komt tot die conclusie na bestudering van de website van Hezbollah. Hij heeft het over de naïviteit van Dino Bouterse, maar mij lijkt het pas echt naïef, om ervan uit te gaan dat Hezbollah het op hun website zou zetten, als zij van plan zijn om aanvallen voor te bereiden in of op de Verenigde Staten.

Ik ben het wel eens met Sandew Hira dat het lezen van de aanklacht tegen Dino Bouterse, een bijna surrealistische ervaring is. Maar over het vermeende onschuldige karakter van Hezbollah buiten het Midden-Oosten, valt het één en ander te zeggen, hoewel ik geen deskundige ben in de materie. Volgens de Bulgaarse regering is Hezbollah verantwoordelijk voor het opblazen van een bus met Israëlische toeristen in 2012 te Bulgarije, met als gevolg zes doden en tientallen zwaargewonden.

In 2011 heeft de Amerikaanse Subcommissie Terrorismebestrijding en Inlichtingendiensten van het Huis van Afgevaardigden, hoorzittingen gehouden getiteld 'Hezbollah in Latin America Implications for Homeland Security'. Volgens diverse deskundigen die tijdens deze hoorzittingen gesproken hebben, zouden er minstens 80 agenten van Hezbollah en Iran (die nauw samenwerken) actief zijn in twaalf Zuid Amerikaanse landen, waaronder Venezuela, Brazilië en Mexico. Behalve met het trainen en rekruteren van terroristen, zouden deze agenten zich ook bezig houden met drugshandel en witwas praktijken.

Tevens werd gesteld tijdens deze hoorzittingen dat het een doel is van Hezbollah en Iran, om over een zodanige infrastructuur te beschikken dat zij aanvallen uit kunnen voeren in de Verenigde Staten zelf. Dit zou bijvoorbeeld kunnen gebeuren, op het moment dat er een gewapend conflict ontstaat tussen Iran en Amerika. In de jaren negentig zijn er overigens nog twee bloedige aanslagen gepleegd door Hezbollah in Argentinië, op de joodse gemeenschap aldaar. Misschien is dit ook allemaal Amerikaanse propaganda. Voor degenen die een mening willen vormen op basis van iets meer dan een website van Hezbollah, geef ik hieronder een link naar een 60 bladzijden tellend verslag van de bovengenoemde hoorzittingen, getiteld 'Hezbollah in Latin America-Implications for Homeland Security'.

Jan Gajentaan

Bron(nen) / Copyright:

Nickerie.Net  /NSS

12-11-2013

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright 2013. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics