Nickerie.Net, maandag 09 december 2013


Verschil Surinaamse en Guyanese mentaliteit

09/12/2013 - Blog Alan Tijseling

Alan Tijseling Wie in het weekend werkt mag op maandagochtend een beetje uitslapen. Alan Tijseling mijmert bij het wakker worden nog wat na over het afgelopen weekend en de voorafgaande week. Mijmeren op maandag verschijnt normaliter stipt om 12 uur, inderdaad op….maandag! Alleen deze maandag stipt om vier uur.

Wie in het weekend werkt mag op maandagochtend een beetje uitslapen. Alan Tijseling mijmert bij het wakker worden nog wat na over het afgelopen weekend en de voorafgaande week. Mijmeren op maandag verschijnt normaliter stipt om 12 uur, inderdaad op….maandag! Alleen deze maandag stipt om vier uur.

We doen er in Suriname wel eens een beetje lacherig over, over onze westerburen. Niet altijd even terecht volgens mij. Guyana kende tot het einde van de vorige eeuw een redelijk totalitair socialistisch regime. Bijna te vergelijken met het huidige Noord-Korea.

Dat het met de ontwikkeling onder dergelijke regimes niet echt opschiet, daar zijn inmiddels meer dan voldoende voorbeelden van bekend. De vooruitgang die Guyana de afgelopen vijftien jaar op verschillende terreinen heeft geboekt is aanzienlijk.

Ik kom graag in Guyana en de eerste keer dat ik er met de auto kwam verbaasde ik mij over het grote aantal fietsers dat ik meteen na het verlaten van het veer op straat tegenkwam. In Suriname zie je alleen stagiaires fietsen. Ik vroeg mijn reisgenote, een geboren Guyanese, hoe dat kwam en ze antwoordde zonder een seconde na te denken: "attitude." In Suriname vinden we dat de zon te fel is en nemen we liever een taxi, of we gaan niet.

Toeval of niet, maar de afgelopen tijd heb ik wat dingen besteld bij verschillende designers. Twee Surinaamse designers en een Guyanese. Van de Surinaamse designers heb ik nog niks ontvangen en krijg ik steeds te horen dat ze er mee bezig zijn, dat het er aan komt, dat het bijna klaar is. Het zijn geen belangrijke dingen, dus het mag inderdaad ook best even duren en alles gaat op een uiterst vriendelijke manier. Maar toch, de Guyanese zag ik niet en hoorde ik niet, maar voor de afgesproken tijd stond ze op de stoep. Met de bestelde items kant en klaar, plus een cadeautje omdat het bijna Kerst is.

We doen er wel eens lacherig over maar het moment dat Guyana Suriname definitief inhaalt en op alle gebieden voorbij streeft komt sneller dichterbij dan we denken. Een stuk sneller dan je met een fiets kunt.

 
Bron(nen) / Copyright:

Nickerie.Net /dWT

09-12-2013

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2013. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics