Nickerie.Net, dinsdag 10 december 2013


Over Decembermoorden: ‘De mensen willen de echte waarheid’

09/12/2013 - Ivan Cairo

PARAMARIBO - Personen die aandeel hebben gehad in de beruchte Decembermoorden zouden alleen in aanmerking kunnen komen voor amnestie als zij de waarheid hebben verteld. Dit naar analogie van wat tijdens de waarheidsvinding in Zuid-Afrika is gebeurd na de ontmanteling van het apartheidssysteem, vindt de jurist Hugo Essed. De verklaringen van verdachten zouden door getuigen bevestigd moeten kunnen worden.

De portretten van de vijftien slachtoffers van de Decembermoorden tijdens de herdenkingsdienst, zondag, in de St. Alphonsiuskerk De portretten van de vijftien slachtoffers van de Decembermoorden tijdens de herdenkingsdienst, zondag, in de St. Alphonsiuskerk

Onder het toeziend oog van de vorige week overleden toenmalige president Nelson Mandela zijn personen die het apartheidsbewind ondersteunden, maar ook leden en sympathisanten van het African National Congress (ANC) van Mandela zelf die misdaden hadden gepleegd, gehoord.

"Alleen in ruil voor de echte waarheid konden mensen in aanmerking komen voor amnestie", zegt Essed. Hij vindt het daarom beschamend dat nabestaanden van de slachtoffers van December 1982 worden gecriminaliseerd, door Desi Bouterse, hoofdverdachte in deze strafzaak. De nabestaanden voeren al jaren een strijd om gerechtigheid en dat de waarheid boven tafel komt.

Tijdens een toespraak op het Onafhankelijkheidsplen had Bouterse personen die blijven aandringen in de kwestie-8 december getiteld als landverraders. "De nabestaanden hebben recht op de waarheid", vindt Essed, "maar niet op de manier zoals nu de huidige coalitie wil doordrukken. "De mensen willen niet jouw waarheid; ze willen de echte waarheid."

 
Bron(nen) / Copyright:

Nickerie.Net /dWT

10-12-2013

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2013. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics