Nickerie.Net, vrijdag 13 december 2013


Guyana actief in Tigri-gebied

13/12/2013 15:01 - Redactie dWT Online

PARAMARIBO - Guyana heeft toegegeven dat het aan derden toestemming heeft verleend om in het Tigri-gebied exploratiewerkzaamheden uit te voeren. De Guyanese minister van Natuurlijke Hulpbronnen, Robert Persaud heeft dat bekend tegenover een parlementaire commissie. Er zal onder andere worden gezocht naar goud, bauxiet, diamant en zeldzame delfstoffen. Vanwege de ecologische kwetsbaarheid van het gebied is het echter verboden om mijnbouwactiviteiten te ontplooien of toestemming daartoe te geven.

Guyana schendt afspraken over TigrigebiedSuriname is er niet van op de hoogte dat Guyana activiteiten ontplooit in het Tigri-gebied, zegt minister Jim Hok van Natuurlijke Hulpbronnen.Suriname is er niet van op de hoogte dat Guyana activiteiten ontplooit in het Tigri-gebied, zegt minister Jim Hok van Natuurlijke Hulpbronnen. Suriname is er niet van op de hoogte dat Guyana activiteiten ontplooit in het Tigri-gebied, zegt minister Jim Hok van Natuurlijke Hulpbronnen. Foto: dWT Archief

Minister Persaud moet bedanken of ontslagen worden, vindt het Guyanese assembleelid Joseph Harmon. Maar de bewindsman vind een vergunning om te mijnen niet hetzelfde als een exploratievergunning. Guyana claimt al decennialang een deel van het Surinaams grondgebied in het Zuidwesten van het land. Begin jaren zestig pleegde het Guyanese leger daar een inval en verjoeg de gestationeerde Surinaamse gewapende eenheden. Het Tigri-gebied werd door de Guyanezen omgedoopt tot 'New Triangle.

De Surinaamse minister van Natuurlijke Hulpbronnen Jim Hok zegt in de vrijdageditie van de Ware Tijd niets te weten van afspraken tussen Paramaribo en Georgetown dat er geen vergunningen voor economische of andere activiteiten worden verstrekt voor het gebied. Hij er is ook niet van op de hoogte dat de Guyanese autoriteiten vergunningen afgeven voor activiteiten aldaar.

"Het zou goed zijn als het ministerie van Buitenlandse Zaken onze ambassade in Guyana op onderzoek uitstuurt voordat Suriname hierover een standpunt inneemt", zegt parlementsondervoorzitter Ruth Wijdenbosch. Zij is bezorgd over deze kwestie. "Suriname wordt nergens genoemd en dat geeft mij nogmaals de overtuiging dat Guyana zich opstelt als heer en meester over het Tigri-gebied. Hiertegen moest Suriname al heel lang protest moeten hebben laten horen, goede relaties met Guyana ten spijt".

Ze voegt eraan toe dat de kwestie-Tigri op de agenda van de Surinaamse regering moet staan, telkens wanneer bilaterale gesprekken plaatsvinden tussen de buurladen. Indien de Surinaamse ambassade bevestigd krijgt dat vergunningen zijn verstrekt in Tigri door de Guyanese autoriteiten, moet Suriname ernstig protest aantekenen door alvast de ambassadeur van Guyana te ontbieden .

Het blijkt dat minister Persaud op 7 november 2012 voor 36 maanden toestemming gaf aan Muri Brasil Ventures Inc te werken in het gebied met de optie om in aanmerking te komen voor maximaal achttien exploratievergunningen. Volgens waarnemers in Guyana is deze toestemming een sluiproute om het bedrijf mijnbouwrechten te geven.

 
Bron(nen) / Copyright:

Nickerie.Net /dWT

13-12-2013

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright 2013. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics