Nickerie.Net, maandag 16 december 2013


Hoge bloeddruk en suikerziekte meest voorkomend

16/12/2013 Astrid van Oosterum

PARAMARIBO - Hoge bloeddruk en suikerziekte blijken nog altijd de meest voorkomende chronische ziektes te zijn. De censusresultaten hierover geven aan dat hoge bloeddruk onder ongeveer 10.1 procent van de bevolking voorkomt. Bij suikerziekte gaat het om zo'n 5.7 procent.

Iwan Sno, directeur Algemeen Bureau voor de StatistiekIwan Sno, directeur Algemeen Bureau voor de Statistiek Foto: dWT Archief

Ongeveer 12,5 procent van de bevolking leeft met een beperking. Beperkingen aan het zicht (8,4 procent) en bij het lopen (3,7 procent) komen het vaakst voor, blijkt ook. Voor de voorzitter van de Vereniging van Medici in Suriname, Pieter Voigt, komen de meeste van de resultaten niet als verrassing. Wat hem wel opvalt is dat volgens de censusresultaten meer vrouwen dan mannen hoge bloeddruk en suikerziekte hebben. "Mijn ervaring is dat we meer mannen behandelen."

De ziektes lijken steeds vaker onder marrons en Javanen voor te komen. Hindostanen, gevolgd door Afro-Surinamers, creolen en Javanen hebben, volgens de censusresultaten van de Achtste Volks- en Woningtelling 2012 van het Algemeen Bureau voor de Statistiek, het vaakst diabetes en hypertensie. Chinezen het minst.

Met preventie en voorlichting kan volgens Voigt nog wel wat gedaan worden. "De meeste uitkomsten zullen de regering niet verbazen. Hoewel er al veel gedaan wordt op voorlichtingsvlak, kan het altijd meer", aldus de VMS-voorzitter.

 
Bron(nen) / Copyright:

Nickerie.Net / dWT

16-12-2013

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright 2013. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics