Nickerie.Net, zondag 22 december 2013


Bouterse houdt spoedberaad over concessie Tigri

PARAMARIBO - President Desi Bouterse heeft zaterdag met zijn adviseurs, zoals de Nationale Grenscommissie, over harde aanwijzingen dat de Guyanese regeling een exploratieconcessie heeft uitgegeven in Zuidwest-Suriname, dat door het buurland wordt betwist. Volgens minister Winston Lackin van Buitenlandse Zaken hebben Surinaamse instituten de afgelopen dagen informatie verzameld om inzichten te krijgen over te nemen stappen. De informatie komt op gang, nadat De Nationale Assemblee vrijdag haar tanden heeft laten zien via een verklaring van voorzitter Jennifer Geerlings-Simons. "Tigri behoort tot Surinaams grondgebied", is het uitgangspunt van Suriname.

Volgens parlementariėr Radjkoemar Randjietsingh (NF/VHP), deskundig in mijnbouwrechten, moet de stap van Guyana niet onderschat worden. Volgens aanhoudende informatie zijn er Guyanezen actief in het gebied en daar zal van Surinaamse zijde volgens hem een signaal gegeven moeten worden, om daarmee te voorkomen dat in de toekomst het zwijgen Suriname duur komt te staan, mocht het komen tot een juridisch proces.

"Laten wij duidelijk zeggen dat zij daar in de illegaliteit zijn", geeft Randjietsingh mee aan de regering. "Deze zaak gaat nog een hele tijd duren. De handelingen die gepleegd zijn, zijn niet zomaar. Daarom moeten wij hier verklaren dat het Surinaams grondgebied is."

Niet alleen in Suriname, maar ook in Guyana gaan er stemmen op dat het geen wijs besluit is om in het door Guyana betwist gebied concessies uit te geven, om te voorkomen dat de hechte relatie met Suriname weer onder druk komt te staan. "Even wat geduld betrachten", zegt Lackin over het gerezen vraagstuk. Nadat de president heeft gesproken met zijn adviseurs zullen er volgens de bewindsman van regeringszijde stappen volgen.

 
Bron(nen) / Copyright:

Nickerie.Net /dWT

20-12-2013

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2013. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics