Nickerie.Net, zaterdag 28 december 2013


Bananenziekte kan sociale en economische ramp veroorzaken

De exportbanaan Cavendish, die ook in Suriname wordt geteeld, wordt bedreigd door een ernstige plantenziekte. “In de Europese supermarkt ligt doorgaans slechts één bananenvariëteit,” zegt de voorlichting van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV). “Deze exportbanaan valt ten prooi aan de fusariumschimmel.”

f903451b30f042ad16699b17afd4c01f.jpgDe gevreesde plantenziekte is al ontdekt in Azië en Noord-Australië en nu ook in Jordanië en Mozambique. Als de schimmel Latijns-Amerika bereikt, waaronder Suriname, dat 80 procent van de wereldwijde export van banaan op zich neemt, dreigt 'onze' Cavendish-banaan helemaal te verdwijnen. “Dit zal een economische en sociale ramp zijn. Suriname moet ervoor zorgen dat er geen bananen-plantmateriaal het land binnenkomt”, zegt onderdirecteur van LVV, Soeresh Algoe.

Niet uit te roeien

De 'Fusarium Oxysporum f. sp. cubense - Tropical Race 4' of kortweg 'Foc-TR4' is een schimmel die de bodem besmet en niet meer uit te roeien is. De schimmel tast de wortels aan en blokkeert zo het transport van water en voedingsstoffen. Daardoor verwelkt de plant en valt uiteindelijk neer. Hoewel de schimmel zich niet zo snel verspreidt, kunnen sporen ervan samen met aarde of plantenmateriaal door de mens overgebracht worden.

Dit is niet de eerste keer dat de bananenteelt bedreigd wordt door een plantenziekte. In de jaren 50 betekende de Panamaziekte de doodsteek voor de Gros Michel (de transportbanaan) die toen het meest geconsumeerd werd. Bananen zijn bijna steriel en daarom moeilijk te kruisen. Het vinden van een andere variëteit, hetzij door klassieke veredeling, hetzij door genetische manipulatie om een nieuw verhandelbaar product tot stand te brengen, zal veel tijd in beslag nemen.

De voorlichting van LVV haalt een artikel uit het blad ‘Nature’ aan waarin staat dat het niet gaat om de bakvariant van de banaan die bedreigd wordt. De bakbanaan wordt geteeld door kleine landbouwers en ter plaatse geconsumeerd. Vele honderden soorten zijn in omloop en die biodiversiteit werpt een dam op tegen ziekten. De exportbanaan is een geglobaliseerd product dat symbool staat voor een fel omstreden monocultuur en de bakvariant blijft essentieel voor het dieet van 400 miljoen mensen in tropische landen, schrijft LVV.

 
Bron(nen) / Copyright:

Nickerie.Net /NSS

27-12-2013

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2013. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics