Nickerie.Net, vrijdag 27 december 2013


IPI: kwaliteit journalisten Suriname ondermaats

27/12/2013 - Redactie dWT Online

PARAMARIBO - Surinaamse journalisten moeten de hand in eigen boezem steken en hun niveau opvoeren. In een recent rapport van het Internationaal Pers Instituut (IPI) over persvrijheid in het Caribische gebied worden mediabazen geadviseerd om te investeren in training, toerusting en behoorlijke salarissen om de kwaliteit van nieuwsgaring te helpen verbeteren en ook met journalisten te zorgen voor meer diepgang en kracht.

Volgens het Internationale Pers Instituut presteert de Surinaamse journalistiek niet naar behoren. Volgens het Internationale Pers Instituut presteert de Surinaamse journalistiek niet naar behoren.

"Voorzie in institutionele steun en trainingen voor onderzoeksjournalistiek. Versterk de Surinaamse Vereniging van Jounalisten (SVJ) om journalisten beter te beschermen en te waken over ethische standaarden. Richt een zelfregulerend orgaan op om klachten vanuit de gemeenschap over de media te behandelen. Zie af van 'enveloppenjournalistiek' (betaling aannemen om verslag te doen,...red.)", klinkt het advies vrijdag in de Ware Tijd verder.

Hoofdredacteur van de Ware Tijd, Meredith Helstone, onderschrijft de kritiek op de journalistiek in Suriname, maar ziet de journalist als hoofdverantwoordelijke voor kwaliteit en scholing van zichzelf. Dat er sprake is van een slechte organisatiegraad in de mediawereld beaamt zij wel. De SVJ zou volgens haar lering kunnen trekken uit het vakbondswezen. Ook werkgevers zouden volgens haar baat hebben bij een sterke SVJ, en zouden derhalve hun steun moeten geven aan zowel de vereniging als het opzetten van een zelfregulerend orgaan.

Volgens de hoofdredacteur bij de West, George Findley, is Suriname nooit volledig hersteld van de negatieve gevolgen van de tachtigerjaren. "Er zijn heel wat kenners van het vak toen vertrokken en er is nooit gedegen aanvulling geweest. De meeste mensen komen tegenwoordig van de middelbare school en worden voor de leeuwen gegooid om het beroep te leren", luidt zijn analyse over het lage niveau.

Hij en Werner Duttenhofer jr. van Radio 10 vinden dat media-eigenaren in een moeilijke rol van eigenaar/uitgever zitten en dat de slechte financiŽle positie van mediahuizen niet uit het oog verloren moet worden. Lage omzetten vertalen zich terug in lage salarissen, onderbezette redacties en gebrek aan training. Nieuws is ook niet overal prioriteit. Beiden vinden dat het nuttig is om de organisatiegraad te verbeteren.

 
Bron(nen) / Copyright:

Nickerie.Net /dWT

27-12-2013

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2013. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics