Nickerie.Net, donderdag 09 januari 2014


Gekibbel in Nickerie over aantasting rijstaanplant

In Nickerie vindt er een gehaal en getrek plaats of de ingezaaide padie op grote schaal is aangetast door de bibitvlieg. De voorzitter van de Surinaamse Padieboeren Associatie (SPBA), Harinanan Oemraw, en assembleelid Premdew Lachman (Nieuw Suriname) slaan alarm. Soedeschand Jairam, directeur van Anne van Dijk Rijstonderzoekscentrum Nickerie (Adron) en Guido van der Kooye van LVV-regio west, ontkennen dit. Er zijn ook geen klachten van boeren ontvangen hierover.

6f4a4c3d47a76cd5278d771adae8302d.jpg___rijstplantjes_aangetast_007.jpgAangetaste rijstplantjes door de bibitvlieg

Jairam zegt dat er elk seizoen, vooral de laat ingezaaide percelen te maken hebben met aantasting van de padie door de bibitvlieg. Het is een heel bekende insectenplaag waarmee de boeren ook weten om te gaan, stelt Jairam. Uit een veldbezoek door Adron is geconstateerd dat hier en daar enkele percelen zijn aangetast. De boeren hebben hierbij reeds maatregelen getroffen door droogleggen van de percelen, waardoor een deel al begint te herstellen. Adron geeft ook regelmatig voorlichting over de verschillende ziekten en plagen.

Lachman beweert het tegenovergestelde. Volgens rapportage die hij heeft van de boeren, is er meer dan 1500 ha aanplant aangetast. Ook Oemraw heeft dit publiekelijk aangekaart. Het assembleelid zegt aan Starnieuws dat de boeren met hun handen in het haar zitten. Zij zouden ook geen voorlichting krijgen over hoe de plaag aan te pakken. Lachman merkt op dat ook de vele regens hun tol eisen. Daarnaast had president Desi Bouterse beloofd om naar Nickerie te zullen komen om met de padieboeren te praten. Deze belofte is ook niet ingelost. Hij merkt op dat de problemen zich alleen maar opstapelen.


De bibitvlieg vormt geen bedreiging voor de rijstsector in Nickerie

NIEUW-NICKERIE - De bibitvlieg vormt geen bedreiging voor de rijstsector in Nickerie. Dat zegt Soedeshchand Jairam, waarnemend directeur van het Anne van Dijk Rijstonderzoekscentrum Nickerie (Adron). Jairam heeft tot nu geen klachten gekregen van boeren. "Wel is het zo dat de bibitvlieg elk seizoen vooral de laat ingezaaide percelen aantast."

Volgens hem is het een heel bekende insectenplaag waarmee de boeren ook weten om te gaan. De larfjes van de bibitvlieg vreten het bladmoes waardoor er zilverwitte gangen op de bladeren ontstaan die evenwijdig met de bladnerven lopen. Bij zware aantasting breken de bladeren af en vallen in het water, waardoor er verrotting kan optreden.

De vliegen leven bij voorkeur in natte open plaatsen, het liefst in stilstaand water. "Zodra er schade wordt geconstateerd moet het perceel drooggelegd worden. Hierdoor wordt ook voorkomen dat de plantjes verrotten", zegt Jairam. Bij zwaardere aantasting, waarbij de bladeren afbreken, moet er ook met chemicaliën worden bestreden. (dWT, 9 jan2013).

 
Bron(nen) / Copyright:

Nickerie.Net / NSS / dWT

09-01-2014

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2014. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics