Nickerie.Net, zaterdag 11 januari 2014


VHP niet onder indruk positieve ratings Suriname

10/01/2014 13:01 - Redactie dWT Online

Chandrikapersad Santokhi en Asiskumar Gajadien van de VHP zijn niet onder de indruk van mooie cijfers over Suriname's economie.

PARAMARIBO - De Vooruitstrevende Hervormings Partij (VHP) is niet onder de indruk van de positieve ratings die Suriname krijgt van internationale bureaus. Dat blijkt uit opmerkingen van partijvoorzitter Chandrikapersad Santokhi en VHP-parlementariŽr Asiskumar Gajadien vrijdag in de Ware Tijd. Ratingsbureau Moody's stelt in haar laatste rapport dat de inflatie over 2013 zal uitkomen op 3 procent, terwijl voor 2014 een jaarinflatie van 4 procent wordt verwacht. De Centrale Bank van Suriname verwacht over 2014 een inflatie van onder de 2 procent. Dat zegt governor Gillmore Hoefdraad. Echter waarschuwt analist Richard Francis van Standard & Poor dat de inflatie zal toenemen omdat de regering meer geld zal spenderen. "Het is een historisch feit dat de regering in Suriname bij naderende verkiezingen meer geld uitgeeft", aldus de analist.

Santokhi en Gajadien stellen dat de harde realiteit in Suriname duidt op economische neergang. De werkelijke inflatie is volgens hen veel hoger, te meten aan de gestegen prijzen in de winkels en de dalende koopkracht van de consument. Over de positieve ratings van Moody's over de afgelopen drie jaar stelt Santokhi: "insiders dragen er kennis van hoe country facts geflatteerd kunnen worden gepresenteerd en dat is ook afhankelijk van personal networking, die meespeelt in beoordeling." Hij verwijst daarmee naar de grote internationale banken die ondanks positieve beoordelingen toch stuk voor stuk zijn omgevallen en de wereldeconomie in hun val hebben meegesleurd.

De VHP-voorman kijkt liever naar "de financiŽle en economische realiteit". Ook geeft hij de regering het advies serieus te kijken naar de kritische punten in de rapporten van ratingbureaus. Daarin wordt het kabinet Bouterse-Ameerali gewaarschuwd om de staatsuitgaven te matigen en prudent financieel beleid te voeren.

Gajadien stelt verder dat ondanks alle positieve beoordelingen, geen enkel bureau aangeeft dat de koopkracht van de samenleving is verbeterd. Dat de betalingsbalans van Suriname goede cijfers laat zien, wil volgens heb niet zeggen "dat het goed gaat met onze economie". Gajadien: "de verbeterde betalingsbalans is zuiver gekomen door de goede exportprijzen van goud en aardolie, die wij in de afgelopen jaren hebben gehad." Toch is er geen duurzame verbetering in de productiesectoren gerealiseerd en is het Spaar- en Stabilisatiefonds nog steeds geen feit, zegt het oppositielid.

 
Bron(nen) / Copyright:

Nickerie.Net / dWT / DBS

11-01-2014

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2014. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics