Nickerie.Net, zondag 12 januari 2014


Ramnadanlal: verdubbel investering agrarische sector

11/01/2014

PARAMARIBO - De economische groei van het voorbije decennium is volgens de politieke partij Palu voor een groot deel een toevallige geweest. Voor ondervoorzitter tevens parlementariër Henk Ramnandanlal, heeft het omhoogschieten van de prijzen van goud, olie en in mindere mate bauxiet niet aan het Surinaamse beleid gelegen. “Ooit zullen deze niet-duurzame sectoren opraken.”

Ramnandanlal adviseert daarom om onder meer de meerverdiensten uit de mijnbouwsector nu, te investeren in de agrarische, toerisme- en ICT-sector. Het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) krijgt van de totale begroting slechts tussen de 2 en 3 procent. "Terwijl de agrarische sector totaal rond de driehonderd miljoen US dollar produceert."

Ramnandanlal stelt middels een macro-economische berekening dat als Suriname deze sector jaarlijks wil laten groeien met ongeveer acht procent, wat gelijk is aan 25 miljoen US dollar, ongeveer driehonderd miljoen US dollar geďnvesteerd moet worden. Als de Staat dan tenminste de helft van de investering op zich neemt, moet die dan tussen de 6 en 7 procent van de totale begroting in de sector investeren.

dWT Lezers reacties:

L. Doerga: De PALU super academici en ontwikkelingsdeskundigen uit Wageningen, Nederland hebben alleen voor zichzelf heel goed gezorgd..bv houtskool project, rijstproject Coronie en het super economisch wonderkind Caldeira.......allemaal mislukt !!!!! Noem een geslaagd ontwikkelingsproject van deze Groep super Palu boys op....geen een....alleen goed voor zichzelf gezorgd net als onze standaard politici: forse dubbele driedubbele staatssalarissen en pensioenen grondroof zakkenvullen, Njang driengie Prisierie.....en een hollandse paspoort voor echtgenote en kinderen op zak.......I LOVE SU !!!...I love de politici van SU

H. Vriesde: In Coronie wachten padiproducenten (geen zeven even ambtenaren) op herstel van de polderdam in Oost Coronie. LVV beloofde in maart 2013 dat de dam voor het einde van het jaar zou zijn hersteld. LVV verbood de padiverbouwers buizen te leggen onder de dam om water uit het zwamp te trekken. We zijn nu in 2014 en er is niets gebeurd ! Omdat de zwampdam hersteld moet worden weigeren banken landbouwactiviteiten in het gebied te financieren. De grond ligt braak en wordt dichter begroeid met struikgewas. En de mensen wachten. De jongeren die de bedrijven zouden moeten overnemen vertrekken naar elders op zoek naar emplooi.

In Sur. heerst er een graaicultuur. Een aanzienlijk aantal mensen van de huidige generatie, vooral in de uitvoerende macht, beijvert zich de beschikbare rijkdommen van het land naar zich toe te trekken en het liefst nog voor zij sterven. Daartegenover staat dat goed opgezette agrarische bedrijven generaties lang kunnen blijven produceren. Voorbeelden zijn de rijstproducerende familiebedrijven in Louisiane,Mississipi en California. Surinamers kunnen best wel van deze ondernemers afkijken.

Ramnandanlal heeft gelijk als hij voorstelt dat er meer door de overheid moet worden geďnvesteerd in de agrarische sector. LVV werkt wel elders aan polderwegen, kanalen en trenzen, maar de ratio achter die activiteiten is immer zetelwinst.

R. Vriesde: Landbouwers partij PALU heeft de afgelopen drie jaren zich beziggehouden met het binnenhalen van goudconcessies voor partijgenoten en vrienden. Met de verkiezingen in zicht gaan ze de boeren weer een rad voor de ogen draaien. Grote grap van Henk.

E.  Boneka: Goed zo dat is visie, gebruikt de meer inkomsten van onze grondstoffen om te investeren in de agrarische, toerisme en zaken die voorblijven.  Goud en bauxiet raken eens op en dan wat? Dus andere inkomsten bronnen als de agrarische sector, toerisme enz moeten opgevoerd worden om op den duur goud en bauxiet te vervangen. wacht niet te lang anders heb je dat geld niet meer om erin te investeren als de grondstoffen op zijn.

A. Kumar: Deze visie is al te oud om steeds herhaald te worden. Is al bekend sinds eind jaren zestig bij de Amerikanen (mbt oliereserves Texas slecht gedeeltelijk tot ontwikkeling brengen) en zich op hernieuwbare of andere sectoren concentreren. Dus deze idioot kraait als een haan nu met het oog op 2015. 

L. Doerga: Even onderzoeken hoeveel hout en goudconcessies de Palu jongens voor zichzelf hebben ingepikt en hoeveel landbouwbedrijven zij hebben ontwikkeld of HELPEN ontwikkelen.? Palu Coronie...is een goed voorbeeld: Coronie alleen hangjongeren : werkloosheod en vertrek naar Paramaribo. Palu prestaties afgelopen 25 jaren ???? Laat mij dat zien.

 

 
Bron(nen) / Copyright:

Nickerie.Net / dWT

11-01-2014

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2014. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics