Nickerie.Net, dinsdag 14 januari 2014


Aangetaste rijstarealen vertonen veel gaten

14/01/2014 - Beta Debidien

NIEUW-NICKERIE - De rijstarealen in Nickerie die door bibitvliegen zijn aangetast vertonen veel open plekken. De schade is enorm en de boeren zullen dat merken bij de oogst, zegt Harinandan Oemraw, voorzitter van de Surinaamse Padie Boeren Associatie (SPBA) in gesprek met de Ware Tijd.

Een door de bibitvlieg aangetast rijstareaal in de Groot Henarpolder. Het gewas is aan het herstellen.   Een door de bibitvlieg aangetast rijstareaal in de Groot Henarpolder. Het gewas is aan het herstellen. Foto: Beta Debidien

De SPBA-voorman beweert dat tot heden ongeveer tweeduizend hectare (ha) is aangetast en dat kan in de komende dagen verder oplopen. Hij merkt op dat de boeren er alles aan doen hun gewassen te beschermen tegen de plaag. "Op de eerste plaats worden de arealen drooggelegd en vervolgens bespoten met een daarvoor bestemd chemisch middel", zegt Oemraw.

Maar daarmee is het kwaad niet verholpen, legt de SPBA-voorzitter uit. De gewassen herstellen niet voor de volle honderd procent, zijn zwak en de kwaliteit is minder. Het gaat om een plaag die als eerste optreedt in de rijstteelt. Niet alleen gewassen van twee tot drie weken worden aangetast, maar ook oudere plantjes die reeds zijn bemest. De bibitvlieg komt het meest voor in de regentijd en vooral bij gewassen die laat zijn ingezaaid.

 
Bron(nen) / Copyright:

Nickerie.Net / dWT

13-01-2014

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright 2014. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics