Nickerie.Net, dinsdag 14 januari 2014


NDP zakt af naar bedenkelijk peil

In september 2013 schreef ik voor GFC Nieuws een artikel over de problemen in de NDP onder de titel “Chaos troef bij NDP”. In dit stuk ging ik onder meer in op de openlijke strijd om de macht in de partijstructuren van de districten Wanica en Nickerie. Ook haalde ik het openlijke geruzie aan tussen NDP-toppers, zoals het gekibbel tussen Sital en Lackin over de Iraanse tractors.

Tot slot ging ik in op de onduidelijke ideologie van de NDP, die zichzelf een nationale partij noemt, maar binnen Unasur pleit voor regionale integratie (dat is het afstaan van macht aan regionale Zuid-Amerikaanse organen). Ik kwam tot de conclusie dat er weinig regie meer is in de paarse partij.

Hoewel ik dus geen hoge verwachtingen heb van de NDP, moet ik bekennen dat ik bijna van mijn stoel viel afgelopen zondag na lezing van het artikel “NDP-top domineerde uitreiking bereidverklaringen Nickerie” op StarNieuws. Let wel, we hebben het hier over de NDP, die altijd fel protesteerde tegen het “politieke misbruik” van gronduitgifte door Pertjajah Luhur.

Iedereen kan zich nog de taferelen herinneren rondom het lid Doekhie in DNA. Welnu, de partijpolitieke show die door de NDP-top zondag opvoerde in Nickerie, met als “conferencier” het in paarse kledij gestoken NDP DNA-lid Joan Dogojo, doet alles verbleken wat PL mogelijk heeft uitgehaald met grondbeheer.

Het was een volstrekt schaamteloze vertoning. Overheidsmiddelen en -diensten werden ingezet om opportunistisch partijpropaganda te bedrijven. Zelfs de weg naar het gebouw waar de beschikkingen werden uitgedeeld, was behangen met NDP vlaggen.

Ik herinnerde mij dat ik begin 2011 als secretaris van ABOP Nederland een bezoek aflegde bij raadsadviseur Eddy Jozefzoon op het Kabinet van de vp. Hij was toen al maanden dag en nacht bezig met het in opdracht van de president opstellen van een voor Pertjajah Luhur belastend rapport over grondbeheer. Ik sprak hem daarop aan, omdat ik vond dat hij de belangen van A Combinatie moest behartigen in zijn belangrijke functie en zich niet voor allerlei NDP-klusjes moest laten gebruiken. Vervolgens hield Jozefzoon een urenlange monoloog, waaraan ik geen kop of staart kon ontdekken.

Volgens het verslag van de bijeenkomst van zondag was minister Alice Amafo van de ABOP als enige niet-NDP’er aanwezig onder de politieke toppers. Ik heb al eens eerder geschreven dat Amafo als ex-NDP’er, dicht tegen de ideologie van de paarse partij aanleunt.

Dat zal haar positie in deze coalitie mogelijk versterken, maar als er ooit een coalitie komt zonder de NDP zal het tegen haar werken. Naar mijn mening moeten ABOP toppers kritischer worden waar ze zich wel of niet voor laten gebruiken. Gelukkig is ABOP-leider Ronny Brunswijk een stuk verstandiger geworden. Hij is al tijden in geen velden of wegen meer te bekennen bij de NDP feestjes.

Jan Gajentaan

 
Bron(nen) / Copyright:

Nickerie.Net / GFC

13-01-2014

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2014. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics