Nickerie.Net, vrijdag 17 januari 2014


Hagelstenen doen Paramaribo opschrikken

16/01/2014 21:21 - Redactie dWT

PARAMARIBO - “Het regent stenen, het regent stenen! Ik heb dit nog nooit eerder meegemaakt”, sprak een 59-jarige bewoner aan de L’Hermitageweg te Zorg en Hoop, terwijl ze even na half negen ’s avonds haar huis uitstormde. Haar zoon, net een aantal dagen op bezoek vanuit Nederland, bevestigt zijn moeder lachend dat het om hagelstenen gaat, ter grootte van halve ijsblokjes.

In de omgeving Uitvlugt, Zorg en Hoop en Flora werden mensen opgeschrikt door hagel die op daken en auto's neerkletterden. Nog geen tien minuten later wordt het concert bijgevallen door hevige regenval en is er van de hagelstenen zelf geen spoor meer te bekennen.

De hagelstenen zo groot als een half ijsblokje Foto: Sharon Hight-Lang

"Gedurende vier minuten vielen er hagelstenen zo groot als knikkers neer", rapporteert bewoner Deryck Ferrier van de omgeving Tibitistraat. "Ik heb me gehaast om op mijn achterterras hagelstenen bij elkaar te vegen, om ze te fotograferen. Maar dat is helaas niet gelukt. Het is de tweede keer in mijn leven dat ik een korte hagelbui in Suriname meemaak. De eerste keer was het op Lelydorp, op een middag eind jaren zestig van de vorige eeuw."

"Op een bepaald moment maakten we de opmerking dat de regendruppels extra hard vielen", mailt E. Gezius de redactie vanuit Flora. "Het leek alsof iemand steentjes op ons dak gooide! We beseften dat er meer aan de hand was. Ik ging naar buiten en op de auto vielen er stukken ijs ter grootte van een doperwt."

Politie-inspecteur Ramkhelawan zegt aan de Ware Tijd zegt dat de centrale meldkamer van de politie tal van telefoontjes heeft gehad van dit natuurverschijnsel. Ook in Domburg almeerde men de politie over het geval.

De redactie is druk doende bezig de Meteorologische Dienst te bereiken voor een nadere verklaring voor dit verrassende natuurverschijnsel in de tropen.


Hagel in Suriname 16-01- 2014

Hagel op de handen van een persoon te Pontbuiten

http://www.dbsuriname.com/dbsuriname/wp-content/uploads/2014/01/pontbuiten.jpgHagel op de handen van een persoon te Pontbuiten De telefoon was roodgloeiend. “Hagel e fadon tap mi wagi!”, zegt Anil vol ongeloof. “Ik heb nu een stukje ijs in me hand.” Niet lang daarna blijft de telefoon op de redactie van DBS rinkelen. Het hagelde gisteravond rond 20.45 in Paramaribo. Aan de Jagernath Lachmonstraat remden een paar automobilisten plotseling af. “Ik dacht dat iemand steentjes op me auto gooide”, vertelt een automobilist. Bewoners uit de buurt parkeerden uit voorzorgsmaatregel hun auto in de garage. De hagelbui viel precies na een spijtbetuiging van Chandrikapersad Santokhi. Hij bood zijn excuses aan iedereen die door de VHP op de een of andere manier in het verleden is gepijnigd. Niet lang na het zeggen van zijn sorry begon het te hagelen. Opmerkelijk!

Dagblad Suriname had op 3 september 2013 een bericht gepubliceerd, waarbij er hagel viel in het Santo Boma-gebied. Velen geloofden dit voorval niet. Een meteoroloog zei toen aan de krant dat het theoretisch onmogelijk is dat het in Suriname hagelt, maar het is niet uitgesloten.

Gisteravond heeft het onder andere gehageld in grote delen van de Paramaribo Zuid-West.


Ook Hagel op 3 september 2013:

Hevige rukwinden met hagelbui te Santo Boma

Bewoners van het Santo Boma-gebied zijn gistermiddag rond 16.30 uur verrast door een plotselinge rukwind en een hagelbui. In de omgeving Welgedacht A-weg, Peprepinweg, Merveilleweg en politiepost Santo Boma regende en waaide het heel erg hard. Tijdens de regen vielen er kleine kristalachtige stenen naar beneden, vermoedelijk hagel. ‘Het leek eerder op kleine glasdeeltjes dan op ijs’, zegt een buurtbewoner aan Dagblad Suriname. Op verschillende plaatsen hagelde het tegelijk in dit gebied.

‘Het NCCR dat ingeschakeld werd, kon in eerste instantie niet verklaren wat het precies was’, zegt de buurtbewoner. De hevige rukwinden veroorzaakten veel materiële schade. Een compleet dak van een grote garage van een visverwerkingsfabriek aan de Peprepinweg vloog weg, terwijl ook de zekeringkast van dit bedrijf op het erf van de buren terechtkwam. Aan de Merveilleweg raakte een boom ontworteld, terwijl dit ook het geval was aan de Welgedacht A-weg. De politiepost van Santo Boma zag enkele van haar zinkplaten wegvliegen.

Jaswant Gajadien

 
Bron(nen) / Copyright:

Nickerie.Net /dWT / DBS

16-01-2014

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2014. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics