Nickerie.Net, maandag 20 januari 2014


Surinamers gaan aan vetzucht ten onder

PARAMARIBO - Surinamers gaan aan vetzucht ten onder Veel Surinamers leven zó ongezond, dat zij chronisch ziek zijn of dat dreigen te worden. De afgelopen 35 jaar is het gemiddelde overgewicht verdubbeld en bij sommige groepen zelfs verviervoudigd. Dat blijkt uit het grote gezondheidsonderzoek "Langa wan anu gi wan gosontu Sranan", waarvan de eerste resultaten op vrijdag 17 januari zijn gepresenteerd aan de Surinaamse samenleving. Meer dan 60 procent van de vrouwen en circa 40 procent van de mannen moet afvallen, zo blijkt uit het onderzoek. Doen zij dat niet, dan brengen zij zichzelf in gevaar: zij kunnen dan suikerziekte en hoge bloeddruk krijgen, en complicaties zoals hartinfarcten en beroertes.

Langa wan anu ... laat ook zien welke bevolkingsgroepen extra risico lopen om een ernstige, chronische ziekte te krijgen. Tussen februari en september 2013 hebben 5.752 personen in heel Suriname vragen beantwoord en hun gewicht, lengte, buikomtrek en bloeddruk laten opmeten. Bij het grootste deel van de respondenten is ook het bloedsuiker- en cholesterolgehalte bepaald.

Het onderzoek is uitgevoerd door getrainde medewerkers van de Medische Faculteit van de Anton de Kom Universiteit van Suriname. Waar dat nodig was, zijn tolken ingezet. In hun conclusie pleiten de onderzoekers voor promotie van een gezonde leefstijl, zodat Surinamers het belang gaan inzien van voldoende beweging, gezonde voeding en stoppen met roken.

Ook zien zij graag de invoering van wet- en regelgeving voor verpakte voedingsmiddelen en verhoging van de belasting van ongezonde voeding. Ook willen zij dat er mogelijkheden komen om te sporten en te bewegen. Alle onderzoeksresultaten zijn ingevoerd in de computer en zullen verder worden bestudeerd en geanalyseerd.

De regering heeft een uitgebreid overzicht ontvangen en kent nu de concrete risico’s die leiden tot gezondheidsproblemen en chronische ziekten. Zo kan zij werken aan gericht beleid om de bevolking te helpen om gezond te blijven. “Langa wan anu …” is uitgevoerd in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid met ondersteuning van de Panamerikaanse Gezondheidsorganisatie.

 
Bron(nen) / Copyright:

Nickerie.Net / No Spang

20-01-2014

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2014. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics