Nickerie.Net, dinsdag 28 januari 2014


De Freitas: Niet komen aan ambtssymbool president

28/01/2014  Ivan Cairo

PARAMARIBO - Vanwege de historische en emotionele waarde voor Surinamers zou de ambtsketen van de president van de republiek Suriname niet vervangen mogen worden. De ambtsketen die nu gebruikt wordt is een onvervangbaar goed en het heeft een historische en emotionele waarde voor alle Surinamers, zegt oud-officier van Justitie Ramon de Freitas.

President Desi Bouterse met sjerp tijdens de huldiging van Tyron Spong op 25 november 2013 in verband met Srefidensi.Desi Bouterse met sjerp tijdens de huldiging van Tyron Spong op 25 november 2013 in verband met Srefidensi.

Ook is de vervanging volgens hem staatsrechtelijk onjuist. Hij is fel gekant tegen de voorgenomen vervanging van het officieel ambtssysmbool van het staatshoofd door president Desi Bouterse. De regeringsleider stuurde vorige week een wetsontwerp naar het parlement, waarin is vastgelegd dat een sjerp als ambtssysmbool van het Surinaamse staatshoofd zal worden geļntroduceerd.

"Staatsrechtelijk is het onjuist en ongegrond om het symbool van de president dat op 25 november 1975 samen met de grondwet werd ingevoerd van de een op andere dag te veranderen", zegt De Freitas. De huidige ambtsketen heeft een historische waarde van straks veertig jaar. De jurist geeft aan, dat het symbool een specieszaak is, een onvervangbaar goed.

"Als je het vervangt of intrekt beledig je de grondwet en je komt aan de onafhankelijkheid van 1975. Je vernedert zo ook de grondleggers van de onafhankelijkheid en je beledigt zo het hele volk", meent De Freitas. Hij vindt dat Suriname de Latijns-Amerikaanse landen die de sjerp hanteren niet hoeft na te apen. "Wij zijn geen Latijns-Amerika, wij zijn Suriname en we hebben voor dit ambtsketen gekozen. Iets van zo een emotionele waarde kan je niet vervangen", stelt De Freitas.

 
Bron(nen) / Copyright:

Nickerie.Net /DBS

28-01-2014

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2014. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics