Nickerie.Net, woensdag 29 januari 2014


Breaking News

Schorsing 8-decemberproces Ritfeld nietig verklaard

28/01/2014  - Ivan Cairo

PARAMARIBO - Het 8-decemberstrafproces tegen de verdachte Edgar Ritfeld moet worden voortgezet. Dat heeft het Hof van Justitie maandag besloten. In mei 2012 werd de zaak geschorst na de aanname van de Amnestiewet. Ritfeld ging daartegen in hoger beroep.

Breaking News: Schorsing 8-decemberproces Ritfeld nietig verklaardHet vonnis is bevestigd tegenover de Ware Tijd door Ritfeld. Volgens juristen komt het erop neer dat de Krijgsraad de zaak tegen Ritfeld moet voortzetten. Ritfeld wil dat er een uitspraak komt. Van meet-af-aan heeft hij verklaard onschuldig te zijn in de decembermoordenzaak.

Advocaat Hugo Essed zei dinsdagmiddag op radio ABC dat het Openaar Ministerie (OM) nu aan zet is. Het OM zou aan de krijgsraad kunnen verzoeken de rechtszaak tegen Ritfeld voor te zetten. De nietig verklaring van het vonnis in de zaak Ritfeld heeft ook voor de zaak tegen de andere verdachten in het proces vervolging. Volgens Essed zou ook in die cases het Hof de schorsing nietig kunnen verklaren. Het OM kan dat op elk moment vragen.


Ritfeld: Ik zal blij zijn wanneer mijn naam gezuiverd is

 Edgar Ritfeld zal pas blij zijn wanneer zijn naam gezuiverd is als verdachte van de 8 decembermoorden. Hij heeft steeds gesteld niks met deze zaak te maken te hebben. Ritfeld zegt aan Starnieuws dat hij erbij was toen het Hof van Justitie het vonnis maandag velde dat de Krijgsraad de zaak moet voortzetten.

b2669d4a164e10681e22d02e3731d5fd.jpg___ritfeld_2.jpgEdgar Ritfeld na een zitting op Boxel in 2012. (Foto: Raoul Lith)

Ritfeld heeft als raadsman Gerold Sewcharan, maar op de zitting werd hij vertegenwoordigd door collega Benito Pick. "Ik ben blij dat het Hof mij in het gelijk heeft gesteld. De zaak moet verder gaan. De Krijgsraad is niet ontvankelijk verklaard. Beloofd is dat wij vandaag het vonnis op papier zouden krijgen. Ik heb mijn raadsman net gesproken, maar hij had het vonnis nog niet op schrift. De rechter heeft het besluit wel voorgelezen", deelt Ritfeld mee. Dit gebeurde in het bijzijn van procureur-generaal Soebhaas Punwasi.

"Ik hoop dat de zaak spoedig wordt voortgezet, want ik ga al jaren gebukt eronder", merkt Ritfeld op. Hij zegt zich niet te zullen mengen in de discussies of de zaak alleen voor hem geldt of ook voor de medeverdachten. "Dat laat ik over aan de juristen. Voor mij is het belangrijk dat het proces doorgaat. Ik wil een uitspraak en ik kom voor mijn eigen zaak op. Daarom heb ik hoger beroep aangetekend. Ik wil geen amnestie", zegt Ritfeld.


 

Schorsing 8-decemberproces voor alle verdachten vervallen’

29/01/2014 - Eric Mahabier

DEN HAAG - Nu het Hof van Justitie Edgar Ritfel, verdachte in het 8 Decemberproces, in hoger beroep in het gelijk heeft gesteld, is de reden voor de schorsing van het proces ook ten aan zien van de overige verdachten komen te vervallen. Dit zegt strafpleiter Gerard Spong. “De krijgsraad kan dit nu ambtshalve beslissen en vervolgens bevelen dat de verdachten en getuigen schriftelijk worden opgeroepen voor een verdere behandeling ter terechtzitting.”

Strafpleiter Gerard Spong: 'De krijgsraad heeft een evident onjuiste rechtsopvatting toegepast."Strafpleiter Gerard Spong: 'De krijgsraad heeft een evident onjuiste rechtsopvatting toegepast." Foto: dWT Archief

Het 8 Decemberstrafproces tegen Ritfeld moet worden voortgezet. Hij had beroep aangetekend tegen de schorsing ervan na aanname van de Amnestiewet in april 2012. Spong zegt dat hij de uitspraak van het hof wel had zien aankomen. "Aangezien de krijgsraad een evident onjuiste rechtsopvatting toepaste ten aanzien van het begrip 'geschilpunt van burgerlijk recht'", legt Spong uit. "Zowel de wetsgeschiedenis als de Nederlandse rechtspraak wijst uit dat daaronder uitsluitend een civielrechtelijk geschil en niet een staats- of constitutioneel geschil valt."

Volgens Spong is de Amnestiewet door de uitspraak van het hof nog niet helemaal van de baan, omdat de krijgsraad nu zelf moet beslissen of de Amnestiewet een grondwettelijk verboden inmenging van de lopende rechtszaken inhoudt. "Slechts een zwakzinnige rechter kan die rechtsvraag ontkennend beantwoorden", geeft Spong alvast zijn opvatting daarover.

 

 
Bron(nen) / Copyright:

Nickerie.Net /dWT/ NSS

28-01-2014

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2014. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics