Nickerie.Net, woensdag 05 februari 2014


China: Geen afspraken over financiering brug Corantijnrivier

China en Suriname zijn niet verder gekomen dan de ondertekening van een intentieverklaring (mou) over de bouw van een brug over de Corantijnrivier. Over het ontwerp en de financiering zijn geen afspraken gemaakt. De memorandum of understanding is eind vorig jaar getekend met een Chinese onderneming.

7b1bf0d86c72f272bc01afd23579618e.jpg___NSS_Ma_Yingli_1.jpgYingli Ma, Economische en commerciële wethouder van de Chinese ambassade in Suriname. (Foto: Ranu Abhelakh)

Zo reageert Yingli Ma, de Economische en commerciële wethouder van de Chinese ambassade in Suriname, tegenover Starnieuws op het bericht dat Demerara Waves heeft gepubliceerd. In het artikel van de Guyanese krant staat dat China de bouw van de brug over de Corantijnrivier gaat financieren. De Guyanese minister van Buitenlandse Zaken Carolyn Rodrigues-Birkett zou dat maandag tijdens een persconferentie hebben gezegd. Ook andere media in het buurland hebben hierover geschreven.

De kosten van de brug zijn nog niet bekend, omdat het ontwerp nog niet af is, zei de bewindsvrouw. Tegelijkertijd kondigde ze aan dat de fondsen voor de bouw zouden komen uit de US$ 3 miljard leenfaciliteiten die China vorig jaar juni in Trinidad voor het Caribisch gebied heeft aangekondigd. "Guyana heeft op verzoek van Suriname de Chinese overheid geďnformeerd dat wij voorstander zijn van de brug over de Corantijnrivier," deelde de Guyanese minister mee.

Lackin vraagt steun Ma zegt dat minister Winston Lackin van Buitenlandse Zaken in oktober 2010 een brief heeft gestuurd naar de Chinese minister van Handel, waarin hij steun vroeg voor de bouw van de brug over de Corantijnrivier. “In november 2010 toen een Chinese onderneming naar het ministerie van Openbare Werken ging om dit project te bespreken, zeiden de Surinaamse autoriteiten dat het project al was gegeven aan een bedrijf uit Nederland.”

Ze wijst erop dat minister Lackin dit project in februari 2012 weer heeft opgeworpen tijdens het bezoek van de vice-minister van Handel, Shan Zhong. Minister Lackin zei daarbij dat hij hoopte dat China het project kan steunen. Zhong zei dat China erg blij was om met Suriname samen te werken aan de brug over de Corantijnrivier tussen Suriname en Guyana. Hij wenste dat de Surinaamse overheid contact opnam met desbetreffende Chinese functionarissen en bedrijven om het project verder te bediscussiëren. “Tot op dit moment wordt er gesproken over dit project. China en Suriname hebben geen vooruitgang geboekt over het ontwerp en de financiering,” stelt Ma.

President Desi Bouterse en zijn toenmalige Guyanese ambtgenoot Bharrat Jagdeo hadden gesproken over een brugverbinding tussen beide landen. Het project is ook besproken met Jagdeo’s opvolger, president Donald Ramotar.

 
Bron(nen) / Copyright:

Nickerie.Net / NSS

05-02-2014

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2014. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics