Nickerie.Net, vrijdag 07 februari 2014


‘Bouterse en Wijdenbosch bij omkoping Ballast Nedam’

06/02/2014  - Eliézer Pross

PARAMARIBO - Het Nederlandse bouwbedrijf Ballast Nedam betaalde vanaf 1997 in termijnen 34 miljoen gulden aan steekpenningen om de bruggen over de Surinamerivier en Coppenamerivier te mogen bouwen. Het geld zou onder meer overgemaakt zijn naar toenmalige president Jules Wijdenbosch en diens toenmalige adviseur van staat Desi Bouterse – nu president. Dat bevestigen verschillende anonieme bronnen aan NRC Handelsblad.

Toenmalige president Jules Wijdenbosch en diens toenmalige adviseur van staat Desi Bouterse – nu president - zouden steekpenningen hebben ontvangen voor het gunnen van de bouw van de J.A. Wijdenboschbrug (foto) en de Coppenamebrug aan Ballast NedamToenmalige president Jules Wijdenbosch en diens toenmalige adviseur van staat Desi Bouterse – nu president - zouden steekpenningen hebben ontvangen voor het gunnen van de bouw van de J.A. Wijdenboschbrug (foto) en de Coppenamebrug aan Ballast Nedam Foto: dWT Archief

Al vanaf het gunnen van de opdracht in 1997 gaan er geruchten over omkoping door Ballast Nedam in Suriname. Het bedrijf schikte al voor 17,5 miljoen euro in Nederland met het Openbaar Ministerie om een rechtszaak te voorkomen. De lezing toen was dat het om omkoping ging voor infrastructurele werken in Saoedi-Arabië. In dezelfde zaak schikte het accountantsbureau KPMG voor 7 miljoen euro. Uit onderzoek van NRC Handelsblad blijkt nu dat die schikkingen ook Suriname betroffen.

"De zaak is nog niet gesloten. Er lopen nog zware onderhandelingen tussen het OM en de toenmalige financieel adviseur van Ballast Nedam in Suriname, Rob A", zegt diens advocaat Gerard Spong, volgens de krant. Rob A. wordt door het OM in Nederland beschuldigd van witwassen. Spong verwacht ook in deze zaak snel een schikking.

Het OM wil in een reactie niet meer zeggen dan dat het om betalingen aan "buitenlandse agenten" gaat. Wel zegt een woordvoerder dat het "in het algemeen" vaker gebeurt dat meerdere feiten in één schikking worden afgehandeld. Ballast Nedam laat weten dat "deze meer dan tien jaar oude zaak" met de schikking eind 2012 voor het bedrijf is gesloten. KPMG wil niets zeggen over "aard of herkomst" van de buitenlandse betalingen.

 
Bron(nen) / Copyright:

Nickerie.Net / dWT

05-02-2014

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2014. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics