Nickerie.Net, woensdag 26 februari 2014


Meer winst padieboer bij effectieve organisatie

26/02/2014  - Beta Debidien

NIEUW NICKERIE - De winstmarge van de padieboer kan door middel van een effectieve organisatievorm toenemen met twintig procent. Dat zegt Soedeshchand Jairam, voorzitter van de Politieke Vleugel van de Fal (PVF) in gesprek met de Ware Tijd. Volgens hem zal herstructurering van de interne markt via coŲperaties de positie van de rijstproducenten verder verbeteren.

De opslag van rijst in Nickerie voor de export.De opslag van rijst in Nickerie voor de export. Foto: dWT Archief

De boeren kunnen daardoor een betere prijs afdwingen voor hun producten en goedkopere input aanschaffen. Jairam zegt dat voor de agrarische ontwikkeling niet alleen verbetering van infrastructuur een noodzaak is. Ook de organisatieontwikkeling, inputvoorziening, de informatievoorziening, innovatie, instituten en financiŽle prikkels (incentives) zijn belangrijke aandachtspunten. "Men moet ervan bewust zijn dat niet alleen de overheid, maar ook de inspanning van de andere stakeholders heel belangrijk is", aldus Jairam.

De afgelopen decennia is gebleken dat vanwege de mechanisatie en de uitbreiding van de rijstsector er meerdere stakeholders zijn bijgekomen, zoals inputleveranciers, financieerders, machinehouders, verwerkers en exporteurs. "Al deze stakeholders proberen hun winstmarge te maximaliseren ten koste van de anderen. Hierbij zijn de zwakke stakeholders, met name de boeren, vaak de verliezers terwijl zij de meeste risico's dragen."

 
Bron(nen) / Copyright:

Nickerie.Net / dWT

26-02-2014

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2014. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics