Nickerie.Net, woensdag 26 februari 2014


Geklets Bouterse scenario voor uitstel verkiezingen?

En zo zagen we weer een cabaret voor onze ogen voltrekken. Het was alweer raak. Meneer de president stond op een podium, had een microfoon voor zijn mond en begon naar mijn mening te orakelen. Of vergis ik mij en stond de couppleger en moordverdachte Bouterse voor die microfoon? Zijn hemd deed me in ieder geval denken aan communistisch China en de overleden Chavez. Ik zit mij in gemoede af te vragen vanwaar hij al die wijsheden vandaan heeft die hij dacht te debiteren. En deze keer was zijn target (vermoedelijk) Jay Anania, de Amerikaanse ambassadeur hier te lande. De naam wenste meneer de president of NDP- leider Bouterse niet te noemen. Of staat baasje Bouterse inmiddels aan het hoofd van de regering?

Ik kon het onderscheid in ieder geval niet maken want hij had het over het uitzetten van een ambassadeur die volgens hem over de schreef zou zijn gegaan. Nu kan juridisch bezien geen enkele politieke leider een ambassadeur uitzetten dus nemen we aan dat op dat moment de president sprak. En als reden voor die aanval op de Amerikaanse ambassadeur werd een op zijn zachtst uitgedrukt zeer wazig verhaal opgedist. De betreffende ambassadeur zou wensen dat de verkiezingen worden uitgesteld, omdat de ‘andere presidentskandidaat’ nog niet ready zou zijn??

Dus als Bouterse denkt debielen voor de gek te houden kan ik het begrijpen, maar het volk van Suriname trachten te misleiden met dit verhaal, dat naar alle waarschijnlijkheid uit zijn duim is gezogen, slaat totaal nergens op. Laat mij u, de lezer, het volk van Suriname het volgende voorhouden: Een verkiezing uitschrijven is het werk van de regering en van niemand anders. De totale organisatie van de verkiezingen is eveneens een aangelegenheid van de zittende regering samen met de instituten die daarmee belast zijn en die instituten zoals het Onafhankelijk Kiesbureau en het Centraal Hoofdstembureau zijn samen met het ministerie van Binnenlandse Zaken verantwoordelijk voor een richtig verloop van de verkiezingen. De grondwet, de kieswet alsook de kiesregeling geven nergens de mogelijkheid aan een buitenlandse afgezant c.q. ambassadeur, om verkiezingen uit te stellen. Het kan dus nimmer waar zijn dat de ambassadeur van Amerika een poging gewaagd zou hebben om de verkiezingen te laten uitstellen gewoonweg vanwege het simpele feit dat hij daartoe geen enkele juridische of andere mogelijkheid heeft.

Waarom Bouterse dit fabeltje aan het volk voorhoudt laat naar zich raden. Zou het kunnen dat juist Bouterse de verkiezingen wenst uit te stellen, omdat hij de hete adem van het rechtsproces in zijn nek voelt of omdat hij beseft dat hij de verkiezingen van 2015 zal verliezen en daarmee ook zijn onschendbaarheid? In ieder geval doen zijn uitspraken ons denken aan de periode van begin jaren 80 en is de vraag of dit misschien een aanloop is naar een nieuwe coup of een voorproefje van december 1982? De samenleving is in beroering over de uitspraken die Bouterse vanuit het podium heeft gedaan en wenst te weten wat de ambassadeur van Amerika zo gezegd heeft in het onderhoud met minister Soewarto Moestadja dat Bouterse nu dit punt aangrijpt om te praten over uitstel van de verkiezingen van mei 2015. Het is namelijk volgens velen evident dat bij een eventueel uitstel van de verkiezingen, slechts Bouterse zelf baat zal hebben. Maar iemand moet natuurlijk de schuld van het uitstel krijgen en ongelukkigerwijs lijkt dat dus Jay Anania, de Amerikaanse ambassadeur hier te lande te zijn. Zal het een en ander ook te maken hebben met een stukje revenge op de Amerikanen voor het achter de tralies houden van Dino Bouterse? In ieder geval is de chaos in het land compleet, want terwijl de president zich ernstig dient te buigen over het criminaliteitsvraagstuk, aangezien er dagelijks slachtoffers vallen en het volk de situatie bijzonder beu is, zit hij doodleuk spelletjes te spelen met afgezanten. Houdt u toch op president.

Mr. drs. Sharmila Kalidien-Mansaram

 
Bron(nen) / Copyright:

Nickerie.Net / Ingezonden

26-02-2014

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2014. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics