Nickerie.Net, maandag 03 maart 2014


Boeren willen uitleg over lage padieprijs

02/03/2014 - Beta Debidien

NIEUW NICKERIE - Boeren uit Nickerie hebben in een brief aan de Vereniging van Rijstexporteurs(VRE) duidelijkheid gevraagd over de daling van de padieprijs. De opkoop van padie is dit sezoen begonnen met een prijs van SRD 67.50 per baal van 79 kilogram.

Boten worden geladen met rijst bestemd voor de export.     Boten worden geladen met rijst bestemd voor de export. Foto: Beta Debidien

"Thans vertoont de opkoopprijs een dalende trend, terwijl de prijzen van rijst en rijstproducten zowel op de lokale als op de wereldmarkt gestegen zijn", benadrukt Sunil Tewarie, een van de ondertekenaars. Tewarie zegt dat de productiekosten in de rijstsector steeds blijven stijgen. Het afgelopen seizoen hebben de padieboeren bij een prijs van SRD 55 al tegen verlies hun product moeten verkopen. "En dat is bij de verwerkers ook bekend", zegt Tewarie.

Volgens hem hebben door deze ontwikkeling vele boeren niet kunnen voldoen aan hun aflossingsverplichting bij de bank. "Ze hebben dit seizoen wederom middels (her) financieringen geprobeerd om aan landbouw te doen met de verwachting een betere prijs voor hun product te krijgen." Hij benadrukt dat bij een lagere prijs dan SRD 67,50 de boeren weer enorme verliezen zullen lijden. Dat zal tot gevolg hebben dat de financiŽle instellingen hun vorderingen zullen gaan door gedwongen verkoop van hun bezittingen.

 
Bron(nen) / Copyright:

Nickerie.Net / dWT

02-03-2014

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2014. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics