Nickerie.Net, vrijdag 07 maart 2014


VS rapporteert intimidatie Surinaamse pers

07/03/2014 - Ivan Cairo

PARAMARIBO - Intimidatie van de pers behoorde in 2013 tot de drie ergste mensenrechtenschendingen die zich in Suriname hebben voorgedaan. Dat zegt de VS in het mensenrechtenrapport. Het ‘Country Reports on Human Rights Practices for 2013’ dat vorige week is uitgekomen.

Een radiopresentator heeft, aldus het State Department, gerapporteerd dat hij met de dood is bedreigd omdat zijn talkshow zeer kritisch is naar de regering toe. Ook zou een journalist hebben aangegeven dat hij is gestopt met het schrijven van kritische artikelen nadat hij verbaal was geïntimideerd door "een hoge regeringsfunctionaris". Daarnaast plegen andere leden van de media zelfcensuur vanwege druk en intimidatie die hoge overheidsfunctionarissen of maatschappelijke leiders uitoefenen op journalisten die negatieve berichten over de regering schrijven.

Wilfred Leeuwin, voorzitter van de Surinaamse Vereniging van Journalisten (SVJ), zegt dat er het afgelopen jaar geen enkele klacht over intimidatie of bedreiging bij de vereniging is ingediend. Hij constateert wel een zekere terughoudendheid bij de pers om forse kritiek te leveren op de regering of handelingen van de overheid. Verder bestaat het vermoeden dat mediawerkers die mogelijk geïntimideerd worden daar geen ruchtbaarheid geven aan geven, aldus Leeuwin.

Volgens hem is er wel een zekere mate van intimidatie van de pers door overheid en regering. "De intimidatie gebeurt subtiel, niet meer fysiek of verbaal. De pers wordt omzeild en er worden weinig persconferenties gehouden", stelt de SVJ-voorzitter

 
Bron(nen) / Copyright:

Nickerie.Net / dWT

07-03-2014

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2014. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics