Nickerie.Net, maandag 10 maart 2014


OAS vertegenwoordiger getuige van leegte bij verzoeningsconferentie als gevolg van Amnestiewet

PARAMARIBO - Het behoeft geen betoog, er was slechts minimale animo voor de ‘Conferentie Internationale Ervaringen met Nationale Dialoog’ die donderdag na twee dagen werd afgesloten in Royal Torarica. Niet alleen de parlementaire oppositie bestaande uit het Nieuw Front (VHP, NPS, SPA, DA’91) plus BEP bleef en bloc weg, ook de éénmansfractie van de neutrale DOE-partij kwam niet opdagen. Ook belangrijke maatschappelijke groepen die waren uitgenodigd, lieten zich niet zien. Erger nog, de coalitiepartijen PL en AC waren afwezig, en zelfs voor een deel van de fractie van de NDP van president Desiré Bouterse was de conferentie geen prioriteit. De afwezigheid van belanrijke volksvertegenwoordigers en maatschapplijke groepering was voor de OAS vetegenwoordiger, dr. Kevin Casas Zamora,  meer dan duidelijk te concluderen dat de propagandamachine van regering Bouterse vooral misleidend is geweest over het draagvlak voor de Amnestiewet.

De conferentie is op initiatief van de regering gehouden in samenwerking met De Nationale Assemblee (DNA). De jure was het doel om informatie te verkrijgen van de technische commissie van de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) over haar ervaringen met nationale dialogen in andere landen.

Maar hoewel het niet met zoveel woorden werd gezegd is het overduidelijk dat met de bijeenkomst defacto werd gestreefd naar het forceren van een ingang om te komen tot een nationale dialoog, de zwaar beladen term in de nasleep van de aanpassing van de Amnestiewet in 2012. En juist daar ligt het breekpunt. Want wie faliekant tegen die Amnestiewet is, die ondersteunt niet wat daarin wordt geboden.

Tegenstanders veroordelen nog steeds de aanname van de gewijzigde Amnestiewet, waardoor abrupt een einde kwam aan de rechtszaak tegen hoofdverdachte Bouterse en 24 medeverdachten in verband met de 15-voudige moord van december 1982 op personen die zijn toenmalig militair regiem bekritiseerden of betwistten. Ook de organisaties van nabestaanden en mensenrechtenorganisaties zegden voortijdig af.

Organisaties en sleutelpersonen die niet hebben meegedaan aan de conferentie, zullen het verslag van de presentaties en de inhoud alsnog opgestuurd krijgen. Overigens had de organisatie ervoor gezorgd dat de conferentie rechtstreeks werd uitgezonden op de televisie en het internet, behoudens enige delay (een kleine vertraging ten opzichte van de werkelijke tijd).

Een conclusie van veel mensen na de conferentie was dat Suriname nog een lange weg af te leggen heeft op te komen tot een nationale dialoog. In alle ervaringen die werden gedeeld door de gastsprekers, bleek het aspect van participatie van de betrokken partijen steeds cruciaal.

Hoe goed bedoeld een nationale dialoog ook kan zijn, het kan mensen niet worden opgelegd, zei dr. Kevin Casas Zamora, hoofd Politieke Zaken van de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS), woensdagmiddag nog bij de opening van de conferentie. Hij onderstreepte dat wantrouwen eerst plaats moet maken voor vertrouwen en wederzijds respect en dat de betrokkenen de nodige bereidheid en vrijwilligheid aan de dag leggen.

 
Bron(nen) / Copyright:

Nickerie.Net / No Spang / Fos Network

09-03-2014

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2014. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics