Nickerie.Net, zaterdag 15 maart 2014


Dwarka wil grondige doorlichting rijstsector

De ene keer schreeuwen de boeren en de andere keer zijn het de verwerkers. Elk rijstseizoen heeft dezelfde symptomen. Het is altijd een welles nietes wanneer er een richtprijs is bepaald. Als het aan Dayanand Dwarka ligt, komt er een grondige doorlichting van de rijstsector. Dwarka die al vanaf het begin van de Federatie van Agrariërs en Landarbeiders (FAL) de ontwikkelingen in deze sector volgt, constateert over alle linies inefficiëntie. Hij is nu voorzitter van de Agrarische Raad van de VHP. Dwarka zegt dat het dit seizoen de verwerkers zijn die moeite hebben met de richtprijs die het Rijstorgaan heeft voorgesteld. Voor de boeren is de voorgestelde prijs van SRD per baal goed, terwijl de verwerkers die te hoog vinden. In de jaren 80 is er een doorlichting van de sector geweest waarbij volgens Dwarka is gebleken dat er vanaf de grondbewerking tot bemesting en oogst weinig innovatie is geweest. “Alles wordt op dezelfde wijze als in de jaren 50 gedaan. Er is een overcapaciteit aan productiemiddelen, terwijl er een verwerkingscapaciteit is van 30 tot 40%.”

29b304e13f6d2074c554ea96adc07fe1.jpg___dwarka_daya.jpgDayanand Dwarka van de Agrarische Raad van de VHP

De deskundige zegt dat de verwerkingsbedrijven van de grond verrijzen, terwijl de productie niet navenant toeneemt. “Elke boer wil een tractor en een combine. De samenwerking tussen de schakels in de sector ontbreekt op elk gebied, terwijl de overheid ook heeft gefaald die samenwerking te stimuleren.” Dwarka benadrukt dat de boer in alle gevallen de verliezer is. De combinehouder rekent per hectare, de tractorhouder rekent per hectare, de boer betaalt de prijs voor de productie. “Zij kunnen niets doen aan de prijs, ze zijn afhankelijk van de prijs die ze geboden wordt.”

De boer kan zijn product ook niet opslaan en bewaren, want hij ontbeert droogfaciliteiten. Dwarka pleit voor een rijstautoriteit zoals Guyana zijn Guyana Development Board. Het is het westen buurland gelukt zijn rijstproductie te viervoudige en een goede prijs te bedingen. De Rijstorgaan zou een rijstautoriteit moeten worden, zegt Dwarka. De opkoopprijs moet bepaald door vraag en aanbod in goed overleg met de boeren en verwerkers. “De opkoopprijs moet een wettelijke basis hebben.”

 
Bron(nen) / Copyright:

Nickerie.Net / NSS

14-03-2014

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2014. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics