Nickerie.Net, zaterdag 15 maart 2014


ĎLekkendeí landbouwvliegtuigen probleem Nickerie

14/03/2014  - Ivan Cairo

PARAMARIBO - Landbouwvliegtuigen met lekkende sproeiers vormen een ernstige zorgpunt voor de Nickeriaanse gemeenschap. Ondanks herhaalde klachten van bewoners en het districtsbestuur bij de vliegbedrijven, blijven landbouwvliegtuigen vůůr en na het besproeien van landbouwarealen boven de woonwijken vliegen. Districtscommissaris Wedperkash Joeloemsingh van Nickerie bracht dit vraagstuk vrijdag aan de orde tijdens een seminar 'Luchtvaart en Veiligheid' in hotel Torarica. De bijeenkomst was georganiseerd door het Bureau Nationale Veiligheid. Het is volgens de dc een "eindeloos gebed" van de Nickerianen dat er een verbod komt voor de sproeivliegtuigen boven woonwijken.

Een landbouwvliegtuig dat in 2009 in Nickerie was gecrasht.Een landbouwvliegtuig dat in 2009 in Nickerie was gecrasht. Foto: dWT Archief

Niet zelden komt er kunstmest en bestrijdingsmiddelen uit de lekkende vliegtuigen neer op de daken van huizen. In bepaalde gebieden is er geen waterleiding, waardoor bewoners aangewezen zijn op regenwater en de chemicaliŽn op hun daken een serieus gezondheidsrisico betekenen. Joeloemsingh zegt dat de vliegbedrijven blijven ontkennen dat hun toestellen mankementen hebben en chemicaliŽn in de woonwijken neerkomen.

De dc voerde ook aan dat zich binnen een jaar drie incidenten met sproeivliegtuigen hebben voorgedaan in het district. Wat er van de onderzoeken hiernaar is terechtgekomen en of er maatregelen door de luchtvaartautoriteiten zijn getroffen om herhaling te voorkomen, is nimmer bekend geworden.

Bryan de Souza, directeur bij de luchtvaartautoriteit Casas, merkte op dat ook landbouwvliegtuigen regelmatig door Casas worden geÔnspecteerd op luchtwaardigheid en andere veiligheidsaspecten. Ook wordt er bij de bedrijven op aangedrongen dat ze woongebieden zoveel mogelijk vermijden bij het overvliegen. Niet in alle gevallen is het mogelijk, omdat door de jaren heen ook woonhuizen zijn neergezet nabij landbouwarealen.

 

 
Bron(nen) / Copyright:

Nickerie.Net /dWT

14-03-2014

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2014. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics