Nickerie.Net, zaterdag 15 maart 2014


Waaldijk: Suriname niet voorbereid op inkomsten uit olie

15/03/2014  - Redactie dWT Online

PARAMARIBO - Suriname is er op dit moment niet klaar voor om op een goede manier om te gaan met de inkomsten die er zullen komen als Staatsolie in 2015 olie gaat vinden. Dit komt door een gebrek aan wetgeving, onvoldoende geschoold kader bij het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen en het nog niet op orde hebben van het spaar- en stabilisatiefonds.

Staatsolie-directeur Marc Waaldijk is er zeker van dat er in 2015 off shore olie wordt gevonden. Maar hij laat ook een waarschuwend geluid horen, omdat Suriname nog niet ready is voor de inkomsten die dat met zich meebrengt.Staatsolie-directeur Marc Waaldijk is er zeker van dat er in 2015 off shore olie wordt gevonden. Maar hij laat ook een waarschuwend geluid horen, omdat Suriname nog niet ready is voor de inkomsten die dat met zich meebrengt. Foto: dWT

Als de overheid hier op korte termijn geen verandering in brengt, zal Suriname niet optimaal kunnen profiteren van de verwachte olie-inkomsten. Dat zei Staatsolie-directeur Mark Waaldijk donderdagavond op een bijeenkomst van de Vereniging van Economisten in Suriname.

Waaldijk noemde Nigeria en Venezuela als voorbeelden van landen waar het ondanks de aanwezigheid van veel olie, toch niet goed gaat. Noorwegen daarentegen is een klein land dat dankzij de olie nu tot de rijkste de landen van de wereld behoort. ''Je kan natuurlijke hulpbronnen hebben, maar als je geen systemen of structuren hebt, kan je ze beter in de grond laten zitten.

De regering vindt het niet leuk dat ik dit zeg, maar we moeten niet te snel off shore olie gaan zoeken. We zijn een klein land met een kleine economie en moeten dit voorzichtig doen", aldus Waaldijk die er behoorlijk zeker van is dat er in 2015 olie gevonden wordt in de Surinaamse wateren.

 
Bron(nen) / Copyright:

Nickerie.Net / VHP

14-03-2014

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright 2014. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics