Nickerie.Net, dinsdag 15 april 2014


Bouterse zet Pertjajah Luhur uit coalitie - gevaar voor verkapte dictatuur dreigt

PARAMARIBO - Pertjajah Luhur is maandagmiddag uit de coalitie gezet. Dat bevestigt PL-voorzitter Paul Somohardjo tegenover de Ware Tijd. President Desi Bouterse heeft Somohardjo uitgenodigd op zijn kabinet en hem een brief overhandigd waarin het besluit is mede gedeeld. De verwijdering hing al een tijd in de lucht. Bouterse heeft in de afgelopen drie jaren alle ministeries vleugellam gemaakt door boven de ministers nog eens eigen presidentiele commissies neer te zetten, waardoor de rol van de ministers niet meer voorstelde als die van een etalagepop, die de coalitiepartners voor zoet moest houden. Toen de PL bij sommige gevallen voet bij stuk hield om niet meer macht aan de NDP over te hevelen, begon de NDP met politieke pesterij tegen de PL. De verwijten tussen de PL en de NDP waren over en weer.

Met het vertrek van de PL lijk Bouterse naar de absolute macht te grijpen. De coalitie wordt voortgezet samen met de A-combinatie die wordt gedomineerd door Ronny Brunswijk. Zowel Bouterse als Brunswijk zijn bij verstek veroordeeld voor drugsdelicten en horen dus thuis achter de tralies. Beiden hebben nu belang bij om de hand op elkaars hoofd te houden en zo lang mogelijk te blijven teren op diplomatieke onschendbaarheid vanuit hun functies.

Volgens Somohardjo heeft Bouterse steeds geprobeerd het ministerie van Binnenlandse Zaken onder NDP-controle krijgen. Dit ministerie is o.a. belast met de organisatie van de verkiezingen. Gevreesd wordt dat Bouterse de organisatie van de verkiezingen gaat manipuleren in het voordeel van zijn eigen partij, de NDP.

Eerder kon een vergadering van De Nationale Assemblee niet doorgaan omdat er geen quorum was. Onder andere de fractie van Pertjajah Luhur had de presentielijst niet getekend. Het was geen publiek geheim dat er al langere tijd spanningen waren tussen met name de NDP en PL. Door het vertrek van Pertjajah Luhur steunt de regeringsfractie in het parlement nu op 26 zetels (van de 51 ). Dit houdt in dat wanneer in het parlement een coalitielid afwezig is door ziekte of andere omstandigheden, de coalitie dan niet kan rekenen op een meerderheid.


Somohardjo: 'Ik werk niet meer met Bouterse'

PARAMARIBO - "Als ik Bouterse na de verkiezingen ontmoet, ga ik hem zeggen dat ik niet meer met hem kan samenwerken. Hij is voor mij onbetrouwbaar". Dit zegt Paul Somohardjo, leider van de politieke combinatie Volksalliantie (VA) die vandaag door president Desi Bouterse uit de coalitie is gezet.

Paul Somohardjo.Hij benadrukt dat de handeling van de president onverwacht maar niet geheel verrassend is. Hij noemt daarbij de spanningen op het ministerie van Onderwijs en Volksontwikkeling (Minov) omdat aannemers die verbonden zijn aan Pertjajah Luhur, nog niet betaald zijn voor geleverde diensten aan het ministerie van Openbare Werken.

"De NDP is onbetrouwbaar. Zij hebben met succes de A Combinatie, Nieuw Suriname en de KTPI gesplitst. Alleen de Pertjajah Luhur is in tact gebleven. Zij hangen altijd de dominante partij uit, maar het is ze niet bij ons gelukt", vertelt Somohardjo. "Het is net een overspelige vrouw met wie je hooguit vrienden kan blijven", redeneert de volksvertegenwoordiger over de breuk met Bouterse.

Somohardjo zegt verder dat zijn politieke organisatie aldoor gesprekken heeft gevoerd met alle partijen, maar is vooralsnog van plan alleen met de huidige partners de verkiezingen in te gaan.


PL-ministers leveren dinsdag portefeuille in

14/04/2014  - Redactie dWT Online

De PL-top is maandagmiddag in een spoedvergadering bijeengekomen. De PL-top is maandagmiddag in een spoedvergadering bijeengekomen.

De bewindslieden van Pertjajah Luhur (PL) leveren dinsdag hun portefeuille in. Dat bevestigen diverse bronnen aan de Ware Tijd. De minister is gevraagd dinsdag hun functie ter beschikking te stellen.

PL heeft drie ministers in het kabinet, Hendrik Setrowidjojo (LVV), Raymond Sapoen (HI), Soewarto Moestadja (BIZA), en een onderminister in Abigail Lie A Kwie (LVV).

 

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / dWT / FOS Network

14-04-2014

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright 2014. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics