Nickerie.Net, dinsdag 15 april 2014


De kronkels van Sandew Hira

Door Jan Gajentaan (analist van de internationale politiek, Jan Gajentaan)

De column van Sandew Hira gisteren op StarNieuws deed mij weer eens versteld staan. Onder de titel “Demonstraties of verkiezingen” produceert hij een suggestief artikel over onder meer Oekraïne, Egypte en Venezuela, dat kennelijk de bedoeling heeft om aan te tonen dat “het westen” verkeerd bezig is, omdat zij partijdig zijn bij internationale conflicten en daarover hypocriet doen.

Hira beschouwt de wereld constant volgens tegenstellingen als “westen”en “niet-westen”, of “links”en ”rechts”, waarbij “links” en “niet-westen” in zijn ogen meestal goed zijn, en “rechts” of “westen” slecht. In mijn ogen is dit een nogal verouderd stalinistisch denkpatroon. In dit artikel wil ik echter de vraag stellen, hoe partijdig en hypocriet de zogenaamde objectieve wetenschapper Sandew Hira/Dew Baboeram eigenlijk zelf is.

Ik haal twee fragmenten aan uit zijn column van gisteren, over de Venezolaanse protesten:

Fragment 1.” Na de dood van Hugo Chavez won zijn opvolger Nicolas Maduro nipt de verkiezingen van 14 april 2013 met een marge van 1,5%. De rechtse oppositie rook haar kans. Ze betichtte Maduro van fraude”.

Mijn commentaar: kennelijk komt het helemaal niet in Hira op om de vraag te stellen of de chavisten misschien daadwerkelijk jarenlang grootschalig verkiezingsfraude pleegden. Hij roept niet eens op tot een objectief onderzoek, want de oppositie is in zijn ogen immers “rechts”.

Fragment 2.”Na het grote verlies bij de Venezolaanse gemeenteraadsverkiezingen (dec. 2013) was de vraag voor de oppositie: hoe verder? Het antwoord was: demonstraties. Zo zijn de afgelopen maanden met steun van Amerika demonstraties georganiseerd als alternatief voor het verlies van de gemeenteraadsverkiezingen. De hoop van de oppositie was dat die demonstraties zouden leiden tot de val van de regering Maduro middels een coup zoals in 2002″.

Mijn commentaar: Hira zit hier de propaganda en complot theorieën van het regime Maduro na te papegaaien. Hij laat bewust achterwege, dat de protestbeweging is begonnen nadat een groep studenten in opstand kwam tegen de criminaliteit en de verkrachtingen op hun campus. Pas toen het regime dit kleinschalige protest meedogenloos onderdrukte, sloeg landelijk de vlam in de pan, met als gevolg tot nu toe meer dan veertig doden. Waar is het bewijs van de Amerikaanse bemoeienis?

Dat er veel slachtoffers zijn gevallen door wild schietende milities (Colectivos) die door de regering gesponsord en bewapend worden, wordt door Hira compleet achterwege gelaten in zijn verhaal, omdat het kennelijk niet past in zijn straatje. Het enige antwoord van Hira op de schendingen van de mensenrechten in Venezuela, is dat de oppositie maar rustig moet wachten tot nieuwe verkiezingen in 2019.

Voor zover er af en toe iets fout gaat in Venezuela, ligt het aan het corrupte gedeelte van de linkse mensen, weet de immer voort babbelende Hira ons nog te vertellen. Dat de economische rampspoed in Venezuela misschien ook ligt aan de socialistische doctrine zelf, is iets dat helemaal niet in hem opkomt. Hij is immers een objectieve wetenschapper!

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / GFC Ingezonden

15-04-2014

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2014. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics