Nickerie.Net, maandag 14 april 2014


Suriname in wereldtop meeste vrije dagen

PARAMARIBO - Met de bekrachtiging van de Raad van Ministers op donderdag jongstleden dat voortaan zestien dagen aangemerkt zullen worden als nationale vrije dagen, is het vrijwel zeker dat Suriname nu bij de wereldtop hoort van landen met de meeste vrije dagen. Er zijn in het verleden diverse mondiale onderzoeken hierover verricht, maar wel moet aangetekend worden dat het aantal aantal vrije dagen in de meer dan 200 landen van de wereld erg aan verandering onderhevig is. Daarenboven maken vooral de ontwikkelde landen onderscheid tussen het aantal nationale vrije dagen en het aantal wettelijk verplicht gestelde verlofdagen voor werknemers.

In het artikel “Can you guess which country has the most holidays?”, verschenen op 25 oktober 2013 op de site http://fusion.net , wordt de mondiale top van landen met de meeste publieke vrije dagen aangevoerd met 19 nationale feestdagen. Colombia komt op de tweede plek met 18 dagen, gevolgd door Thailand en Maleisië met 16 elk.

Suriname zou op de wereldranglijst nu met 16 nationale vrije dagen dus op een gedeelde derde plaats zijn beland. Een speciale commissie had zich nog gebogen over het vraagstuk van welke nationale vrije dagen doorgevoerd moesten worden, maar uiteindelijk schijnt men de kat de bel niet te hebben durven aanbinden.

Relatieve nieuwkomers voor ons land zijn 25 februari (op de ministeriële missive aanvankelijk ook nog foutief aangeduid als ‘Dag van Bestrijding en Vernieuwing’), het Chinees Nieuwjaar, Divali, Dag der Marrons en Ied Ul Adha die tijdens het regiem- Bouterse erbij zijn gekomen. De vijf nationale feestdagen die Bouterse sinds zijn aantreden in 2010 heeft ingesteld zijn overigens een doorn in het oog van het Surinaams bedrijfsleven.

Op plotse, eenzijdige en rommelige wijze worden zomaar vrije dagen afgekondigd, hetgeen zeer funest is voor de bedrijfsplanning en productie en personeel dat op deze dagen werkt moet ook nog dubbel worden uitbetaald. De zestien nationale vrije dagen zijn: Chinees Nieuwjaar, Dag van Bevrijding en Vernieuwing, Divali, Goede Vrijdag, Holi, Ied Ul Adha, Ied Ul Fitre, Tweede Paasdag, Nieuwjaar, Dag van de Arbeid, Dag der Vrijheden, Dag der Inheemsen, Dag der Marrons, Onafhankelijkheidsdag, Eerste en Tweede Kerstdag.

 
Bron(nen) / Copyright:

Nickerie.Net / No Spang

14-04-2014

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2014. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics