Nickerie.Net, donderdag 24 april 2014


Hardeo Ramadhin: ‘NDP erop uit om andere politieke partijen te breken’

‘De NDP is er structureel op uit om andere politieke partijen te breken’, zegt politiek analist Hardeo Ramadhin onomwonden aan Dagblad Suriname. ‘De feiten liegen er niet om’, zegt de analist. Hij kan het zich nog heel goed herinneren dat de Megacombinatie meteen na de verkiezingen in 2010 in alle haast een samenwerkingsverbond sloot met de A-Combinatie en de Volksalliantie om deze combinatie later te verwijten niet meegaand te zijn in de samenwerking. ‘In alle haast had meneer Bouterse zijn partners omhelsd om koste wat het kost regeermacht te kunnen verkrijgen. Maar in het prille begin al begon deze samenwerking scheuren te vertonen in de A-Combinatie.’ Volgens Ramadhin had de NDP hier een dikke vinger in de pap. ‘Niet lang daarna volgde de KTPI en Nieuw Suriname, de eigen partners binnen de Megacombinatie.’ ‘Niet slechts binnen de coalitie, maar ook bij de oppositie tracht de NDP ervoor te zorgen dat de partijen afzwakken.

‘Het benoemen van een NPS-topper in Commewijne, Remi Pollack, tot districtscommissaris is een voorbeeld hiervan. Bij de afgelopen verkiezingen had Pollack op eigen kracht 1906 stemmen behaald. Hij was toen wel het gezicht van de NPS in Commewijne.’ Het zal Ramadhin niet verbazen wanneer Pollack de lijsttrekker van de NDP wordt in Commewijne. ‘Maar of hij weer zoveel stemmen zal behalen, is een vraag.’ Een ander voorbeeld is voor de analist het aanstellen van de lijsttrekker van de Volksalliantie in Marowijne bij de afgelopen verkiezingen, Don Tosendjojo, tot minister van Handel in Industrie. ‘De Volksalliantie had in totaal bijkans 1.100 stemmen behaald waarvan Tosendjojo 600 stemmen op zijn naam had staan.’

Volgens Ramadhin is de de A-Combinatie, die thans slechts bestaat uit de Abop, behoorlijk gaan verzwakken sedert het vertrek van BEP. ‘Dus de Abop kent haar zwakke positie en probeert gezichten naar voren te schuiven die goed hadden gescoord bij de afgelopen verkiezingen.’ ‘Een andere ontwikkeling die zich voorgedaan heeft in Saramacca, is het aanbod aan de PL- parlementariër Deepak Chitan om over te stappen naar de NDP.

Ook zou de gewezen minister van Handel en Industrie, Raymond Sapoen, vanuit de NDP kringen aangemoedigd worden om de Pendawalima, de partij waar hij afkomstig van is en die reeds geruime tijd is opgegaan in de PL, nieuw leven in te blazen.’ ‘De NDP heeft er een gewoonte van gemaakt om overstappers flink te belonen met functies.

Dit is de politieke cultuur geworden van de NDP. Vooral tegen de achtergrond dat de NDP zich heel goed van bewust is dat zij zich op glad ijs bevindt na het wegsturen van PL uit de Megacombinatie’, benadrukt Hardeo Ramadhin.

Asha Gajadien-Bhagwat

Bron/Copyright:

Nickerie.Net /DBS

24-04-2014

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2014. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics