Nickerie.Net, maandag 12 mei 2014


Nickerianen, laten jullie je niet meer pakken

INGEZONDEN - Op 2 en 3 mei 2014 was ik weer in mijn geboortedistrict Nickerie. Ik ga als eerste naar de Mandjha Veiraweg, waar mijn “kumba te” begraven is. Het is prettig weer in de vertrouwde omgeving te zijn, waar je geboren en getogen bent. Jouw familieleden en oude vrienden vinden het altijd prettig wanneer je ze een bezoek brengt. Overal in Nickerie wordt er over de rijstbouw gesproken, begrijpelijk, de economische kurk waarop Nickerie drijft is de rijstbouw. Gemiddeld wordt er 26.0000 ha. padie per seizoen in Nickerie ingezaaid. De Nickeriaanse rijstboeren zijn ijverige en hardwerkende mensen. Zij zorgen ervoor dat er voldoende voedsel (rijst) voor de Surinaamse samenleving wordt geproduceerd. Ik zal vandaag de mening van de gewone burger ventileren die hard werkt om aan zijn levensbehoeften te voorzien en zij geven ook hun mening over de huidige politieke ontwikkelingen in Nickerie en wat zij op 25 mei 2015 gaan doen.

Hardeo Ramadhin (Ex-Dc Nickerie) Hardeo Ramadhin (Ex-Dc Nickerie)

Wat is de mening over economische vooruitgang in Nickerie
De gewone burger zegt doodleuk dat de huidige regering, onder leiding van Bouterse/Ameerali, geen contact heeft met het Nickeriaanse volk. President R.Venetiaan is in die 15 jaren slechts enkele keren naar Nickerie geweest. De Nickeriaanse kiezers hadden gedacht dat president D.Bouterse een andere koers zou varen en het district Nickerie regelmatig zou bezoeken. De Nickerianen zijn bijzonder teleurgesteld in de huidige president D.Bouterse en de vice-president Ameerali.

Enkele dagen voor 25 mei 2010 had de voorzitter van de Megacombinatie, de heer D.Bouterse, op een massameeting (op de hoek van Gouverneur- en de Emmastraat ) de Nickeriaanse kiezers plechtig beloofd dat er grote veranderingen in Nickerie zouden komen, indien hij de regeermacht zou krijgen op 25 mei 2010. Hij zou persoonlijk ervoor zorgen dat de Nickerianen de beschikking zouden hebben over: “De goedkope diesel, de goedkope kunstmest, de afschaffing van de government-take op benzine, duizenden huizen die gebouwd zouden worden in de Eerste Stalweide en de grote projecten die zouden komen voor werkzoekenden in Nickerie”. Hij had de mensen beloofd dat de grote ijzeren kooien zouden verdwijnen (doelende op het dievenijzer). Na vier jaren hebben de Nickerianen niks van deze beloften gemerkt. In plaats van de  beloften nakomen, worden bijna alle Nickerianen die commentaar leveren op deze regering door “de President van Nickerie”  dagelijks vies en vuil uitgescholden via het televisiestation SBS en Ishara.

Nickeriaanse ambtenaren worden onder druk gezet
De beste manier om achter de waarheid te komen is gebruikt te maken van de methode “participerende observatie”. Als je met de mensen praat, komen veel zaken boven water. De paarse partij voert een zeer agressieve propaganda in Nickerie uit. De weerloze ambtenaren van bepaalde Ministeries worden onder druk gezet om grote paarse vlaggen op te hangen. De paarse partij heeft honderden Nickerianen aan een baan bij de overheid beloofd. De propagandavoering in Paramaribo is op een ander niveau dan in Nickerie. Als je bij de mensen zit, vertellen zij alles wat zij dagelijks meemaken in Nickerie. Als men U een baan beloofd heeft, moet U dat niet weigeren. Alles wat men wil geven, moet U nemen, maar U moet uw ziel niet voor een bordje linzensoep verkopen. Het is de taak en de verantwoordelijkheid van de overheid om ervoor te zorgen dat uw kinderen goed onderwijs krijgen; het is de taak van de overheid om ervoor te zorgen dat de irrigatie –en loosleidingen op tijd opgehaald worden; het is de taak van de overheid dat de infrastructuur in tact wordt gehouden. Zo kan ik deze rij verder aanvullen. Terwijl ik dit artikel schrijf, zal ik een verhaal van een Coroniaanse vriend in dit artikel in het kort neerpennen.

Het verhaal van een Coroniaanse vriend
Kort na de verkiezingen van 2010 ontmoette ik een Coroniaanse vriend die ik al bijna 30 jaar ken. In de jaren 1986/87 was ik bezig met mijn afstudeerscriptie over “de rijstbouw in Coronie” en in die periode heb ik deze vriend leren kennen. Het verhaal van deze eerlijke en hardwerkende Coroniaan komt op het volgende neer. Hij zei letterlijk het volgende: “Wij zijn de nakomelingen van de slaven die op de plantages in Coronie werkten. Onze voorouders zijn als slaven verkocht en de nieuwe eigenaar van de slaaf kon elk ogenblik die slaaf weer verkopen. Kort voor de verkiezingen van 25 mei 2010 is de eigenaar van de BVD in Coronie geweest en heeft geprobeerd met cadeautjes en mooie verhalen ons tot andere gedachten te brengen. Wij hebben als trotse en beschaafde Coronianen goed naar die rijke man geluisterd. Zijn boodschap was geen boodschap van economische ontwikkeling en het creëren van werkgelegenheid voor de Coronianen, maar het enige wat die meneer wilde hebben is dat wij ervoor moesten zorgen dat zijn partij (BVD) een zetel in Coronie kon behalen. Wij hebben onze ziel niet verkocht voor cadeautjes en die partij van die rijke meneer heeft op 25 mei 2010 slechts 38 stemmen in Coronie behaald”.

Boodschap aan de Nickeriaanse kiezers
Op 25 mei 2015 moeten wij een einde maken aan de machtsstaat, waar een meneer heer en meester is in Suriname. Wij moeten alle democratische krachten bundelen en wij moeten met ons allen weer de rechtsstaat in ere herstellen. De keuze ligt aan U. De Coronianen zijn niet gezwicht voor cadeautjes en laten wij Nickerianen ons niet meer laten pakken met mooie beloften en droomverhalen.

 

Hardeo Ramadhin

Bron/Copyright:

Nickerie.Net /No Spang

12-05-2014

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2014. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics